Сенатът на САЩ ще гласува днес двупартийния план за инвестиции в инфраструктурата на стойност 1 трилион долара, който е сред основните приоритети на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс. Веднага след това ще започне обсъждането на по-мащабния законопроект за 3,5 трилиона долара, допълва БТА.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър обяви снощи, че едноседмичните дебати по инфраструктурния пакет ще приключат днес с гласуване.

След това се очаква вот за началото на дебатите по по-мащабния план - ключова цел за демократите.

От документи, разпространени вчера, става ясно, че планът ще постави основата за приемането на по-късен етап тази година на законодателство, предоставящо данъчни стимули за "чисто" производство, безплатно двугодишно образование в обществени колежи и параметри за получаване на гражданство за милиони имигрантски работници.

В бюджетния план са предвидени и нови федерални помощи за социални програми, включително здравни грижи за по-възрастните хора в домовете им.

Първият законопроект, който е 2702 страници, заема челно място във вътрешния дневен ред на Байдън и включва 550 милиарда долара нови разходи за пътища, мостове и достъп до интернет.

Инфраструктурният план за 1 трилион долара среща подкрепа сред конгресмените и от двете партии, тъй като осигурява федерални средства на родните им щати. Проучвания показват, че повечето от американците одобряват плана.

Демократите целят да подложат на обсъждане и приемат необвързваща резолюция за бюджетния пакет от 3,5 трилиона долара през идните дни, която да служи като рамка за по-подробно обвързващо законодателство по-късно тази година. Републиканците твърдо се противопоставят на размера на пакета, но демократите искат да го прокарат чрез парламентарна процедура, която не изисква мнозинство от 60 гласа, а са достатъчни 51 или 50 гласа плюс подкрепата на вицепрезидента.

Амбициозният бюджетен план за 3,5 трилиона долара включва 726 милиарда долара за универсално предучилищно обучение за тригодишните и четиригодишните деца, както и безплатен обществен колеж, 332 милиарда долара за достъп до жилища и 198 милиарда долара за чиста енергия.

Според демократите тези 3,5 трилиона долара ще бъдат осигурени изцяло чрез комбинация от по-високи данъци, икономии от програми за здравеопазване и прогнозен дългосрочен растеж.

Ако инфраструктурният план за 1 трилион долара бъде одобрен от Сената, както се очаква, Камарата на представителите също трябва да го обсъди и гласува при възобновяване на работата си в края на септември след лятната ваканция.