Карлос Гон, бившият шеф на Нисан (Nissan) и Рено (Renault), който избяга от Япония, където бе даден на съд, започва университетска програма по управление и бизнес в Ливан - страна, затънала в дълбока криза заради години на лошо управление и корупция, информира Ройтерс.

Девет месеца след драматичното си бягство от Токио в Бейрут ливанско-френският изпълнителен директор представи план за реформа в бизнес училището към частния университет Сент-Еспри дьо Каслик (USEK) на север от ливанската столица.

Гон, на когото се приписва положителния обрат при японските и френските автомобилопроизводители преди да му бъдат повдигнати обвинения във финансови нарушения, планира програми за подготовка на топ мениджъри, технологично обучение и помощ за стартъпи, които ще създадат работни места.

Гон, беглец от японската правосъдна система, която според него е била настроена срещу него, намери убежище в Ливан, където е живял като дете и чиято икономика се срива под дългове, натрупани след гражданската война от 1975-1990 година. Опустошителният взрив в Бейрут на 4 август усложни неволите на Ливан, отбелязва Ройтерс.

"Очевидно не проявявам интерес към политиката, но ще посветя време и усилия в подкрепа на Ливан през този труден период", каза той пред Ройтерс през уикенда, преди днешното официално стартиране на новата му университетска програма.

"Тук става въпрос за създаване на работни места, заетост и предприемачи, които да позволят на обществото да поеме ролята си във възстановяването на страната", каза Гон днес на пресконференция в университета Сент-Еспри дьо Каслик.

Гон, който бе потърсен от университета в седмиците след пристигането си в Ливан в края на декември, уточни, че програмите имат за цел да предложат практическа помощ. Той ще помaга за надзора.