Има реална опасност довършването на магистрала "Струма" да бъде отложено за след 2030 г. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов пред Нова телевизия.

Досегашният законно издаден ОВОС за отсечката през Кресненското дефиле изтича през октомври. Ако проектът не се завърши дотогава, той приключва и ще трябва да се започне отначало. Това по думите на Караджов би означавало отлагане за след 2030 г.

"АМ "Струма" е в толкова критичен момент от своето развитие и то в частта на Кресненското дефиле, че и ако аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем заедно в Брюксел и не кажем, че ще правим Кресненското дефиле по сегашния вариант, но ще добавим и второ платно по склоновете на Пирин извън трасето в дефилето, няма време за кога", каза той.

По думите му досегашната законно издадена Оценка на въздействието върху околната среда изтича през октомври. "Няма време да се мотаем и всякакви нови процедури и хватки с екологична насоченост са само отлагане с цел той да изтече", заяви Караджов.

"Ако това се случи, проектът приключва и трябва да се започне отначало. Този проект просто няма да се сбъдне. Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този участък в Кресненското дефиле ще си остане участъкът на смъртта и ще бъде още един показател как не се справяме с пътищата си", обясни той.

"Не съм склонен на отстъпка по отношение на тол таксите", заяви още вицепремиерът и министър на регионалното развитие.

"Обхватът на системата и досега е с включена второкласна мрежа. Когато автомобилите се движат по нея, това им е включено в цената на винетката. Редно е тежкотоварните автомобили също да плащат", каза още той.

По думите му в цяла Европа, който въздейства по-сериозно на пътя, заплаща повече. "В цяла Европа е така. 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли", уточни Караджов.

"Както всички български граждани, така и аз виждам, че състоянието на пътищата у нас е ужасно. Това е наследството, което получаваме, но трябва да се справим с него", отчете вицепремиерът и министър на регионалното развитие.