Утре ще приемем Плана за възстановяване и устойчивост и ще го пратим (бел.ред. - в Европейската комисия). Това заяви Бойко Борисов по време на среща с туристическия бранш, излъчвана в личния му Фейсбук профил. Премиерът в оставка напомни, че е очаквал политическите му опоненти да предложат други Планове, но това не се е случило. 

"Той не е Библия. Може след това да се поправя, да се преписва - това са гъвкави документи и ежедневен преговор с Европейската комисия", каза Борисов.

На 9 април вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Това той отбеляза по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията "За зелен рестарт".

Вицепремиерът каза също така, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия е до края на април.

Преди ден вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че планът е важен финансов инструмент, но той е един от многото и като ресурс - 12,6 млрд. лева, е една четвърт цялото финансиране, което страната ще получи до 2030 г. Две трети от тези тези 12,6 млрд. лева трябва да се договорят първите две години, допълни Дончев. Той отхвърли упреците, че в плана има само асфалт, като каза, че там такъв няма, но изтъкна, че според него инвестициите в пътна инфраструктура не са нещо лошо. Дончев изрази съжаление, че разходите за саниране в плана са само 16 процента от него и допълни, че включването на тази тема изцяло кореспондира с европейската препоръка за вълна от саниране.

Днес предстои Бюджетната комисия към парламента да обсъди Проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост.