Поне по 900 лв. да получават всички 11 хил. медицински специалисти, които работят в училища и детски градини. Това са се разбрали на днешната среща в Министерския съвет синдикатите и държавата.

В момента заплатите на медиците в ясли и училищни кабинета са между 610 и 700 лв. 

Подготвят се допълнителни стандарти за малките общини.

Стандартът на броя на децата да бъде коригиран, което ще направи възможно по този механизъм 9 милиона лева да достигнат до всички специалисти в училищата и детските това ще стане в следващите няколко дена", каза след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Разбрахме се Министерски съвет спешно да внесе в тристранката промяна в наредбата, така че плащането за нощния труд да се обвърже с минималната, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. И напомни, че ставката от 25 стотинки не се е вдигала от 2007 година.

По отношение на нощния труд, ще внесем предложение в тристранката, така че той да се разплаща в размер на 0, 15% от минималната заплата, заяви социалната министърка Деница Сачева. Тя бе категорична че преговорите за условията на труд и работна заплата се водят в легитимни формати със социални партньори в рамките на тристранката.

Премиерът Бойко Борисов обеща в събота тази седмица да бъде предоставен пакет от мерки за преговори по исканията на Синдиката на медицинските специалисти.

Обещанието дойде след протестните действия на сестрите, при които една от тях престоя 24-часа на перваза на прозорец на третия етаж в сградата на бившия Партиен дом.

Исканията на медицинските сестри са за 1200 лв. стартова заплата, повишаване на категорията им на труд, отмяна на статута на болниците като търговски дружества, реформа в здравеопазването и др.

Сестрите излязоха на пореден протест, защото на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите.