Засегнатите туристи от фалита на туроператора "Томас Кук" и дъщерните му компании в Германия и Полша ще бъдат извозени за сметка на български туроператор, представител на компанията у нас. Това каза управителят на фирмата Христо Гълбачев пред bTV.

Общо 3950 са туристите на "Томас Кук" в България. Хотелите, в които в момента са настанени туристи на "Томас Кук", са 33 в Слънчев бряг и 21 във Варна.

"Вчера решихме, че ние ще извозим туристите за сметка на "Астрал Холидейз" и ще си претендираме пред съответните инстанции. Не можем да оставим клиентите на улицата", каза Гълбачев.

По думите му загубите, които ще претърпи българският туроператор са за милиони. Гълбачев помоли всички засегнати по веригата да проявят разбиране в този момент и търпение, докато дължимото не бъде изплатено.

Той отрече в България да са знаели предварително за гръмкия фалит.

"Нямахме по-рано предварителна информация и преди точно по-малко от един месец имаше официално съобщение от Питър Фанкхаузер, че в момента преговорите с китайския им инвеститор и с някои други са изключително позитивни и че "Томас Кук" продължава", коментира Гълбачев.

"Най-важното е клиентите да продължат да вярва в нашата търговска марка. Ние сме един от най-старите туроператори в България. И най-важното е нашите партньори да проявят разбиране", каза още той.

Вчера стана ясно, че официалният представител на "Томас Кук" у нас и министерството на туризма ще разпространят бланки, които засегнатите от фалита на компанията туристи и хотелиери трябва да попълнят. Всички техни допълнителни разходи както за престой, така и за транспорт, ще бъдат покрити от застрахователя на "Томас Кук" и дъщерните му дружества, увери министърът на туризма Николина Ангелкова.

Великобритания ще се опита да компенсира разходите за връщане в родината на десетките хиляди клиенти на Томас Кук, съобщи и министърът на транспорта Грант Шапс.

"Започнахме преговори с трети страни в опит да възстановим част от разходите по тази голяма операция", каза вчера  министърът на транспорта Грант Шапс пред парламента.

Правителството ще преговаря със застрахователната схема за бранша АТОЛ (ATOL), със съответните компании за кредитни и дебитни карти, туристически застрахователи и други доставчици на услуги от сектора, чрез които пътниците може да са резервирали ваканциите си с Томас Кук.

Трябва освен това да можем да гарантираме, че самолетите им (на Томас Кук) ще продължат да летят, за да не се налага да създаваме паралелна авиокомпания, допълни Шапс, цитиран от Ройтерс

Германското подразделение на Томас Кук (Thomas Cook GmbH), което вчера също обяви фалит, също заяви, че преговаря с потенциални нови инвеститори.

Правителството в Берлин обяви, че обмисля мостов заем за германския Томас Кук, ден след като обяви гаранции от 380 милиона евро (418 милиона долара) за Кондор (Condor) - германската авиокомпания на британския туроператор. Кондор и Томас Кук в Германия са независими подразделения на британската компания майка. Очаква се Кондор също да обяви фалит.

По-рано в. "Таймс", позовавайки се на изявление на бившия вече изпълнителен директор Питър Франкхаузер пред Върховния съд, написа, че дефицитът по баланса на Томас Кук е достигнал около 3,1 милиарда лири (над 3,8 милиарда долара). В тях влизат дългове в размер на 1,9 милиарда лири (2,36 милиарда долара) и гаранции, по-конкретно на организации като Управлението за гражданска авиация на Великобритания.

Мароканската федерация по туризъм пък обяви днес, че крахът на Томас Кук струва 20 милиона долара на хотелите в Мароко