В момента сме на половината от пътя, в който моделът с втората пенсия ще сработи напълно. Това коментира в ефира на bTV бившият социален министър Иван Нейков.

Хората, които от 2021 г. ще започнат да се пенсионират и от първия, и от втория стълб, всъщност имат 40 години осигуряване в първия стълб и 20 години осигуряване във втория, посочи той. Според думите му по тази причина не е коректно да искаме от втория стълб да даде същия резултат като първия.

Нейков допълни, че истинското сравнение може да стане, когато хората са направили осигуряване и в първия, и във втория стълб по 40 години.

Според бившият министър на труда моделът на пенсионната система е логичен и прост - колкото повече пари си инвестирал, толкова по-голяма пенсия ще получиш след това. От тази гледна точка щяло да има много голяма разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория стълб.

"Ако си се осигурявал над 15 години на средна и над средна заплата, разчетите показват, че ще получиш над 100 - 170 лева втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма как да получиш голяма пенсия, защото приносът е по-малък", даде за пример Иван Нейков.

Той посочи, че за да се пенсионира човек по първия стълб, трябва да изпълни две условия - възраст и стаж. За втория стълб обаче, за да получи пенсия му трябва само възраст.

"Моят съвет е хората да не взимат емоционално решение дали да прехвърлят парите си от втория стълб в НОИ", каза още експертът.