Иван Хиновски пред Dir.bg: Борсата ни е ниско ликвидна и най-малкият дефицит на ток вдига цената

В България домакинствата не плащат пълните разходи за електроенергията, която стига до тях, казва експертът

Обратно в новината

Коментари - Иван Хиновски пред Dir.bg: Борсата ни е ниско ликвидна и най-малкият дефицит на ток вдига цената | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако сега има дефицит, какво ще стане ако колите станат електрически и се построи завода за тях.

Управляват ни плиткоумни идиоти.

.

Това ченге си е продало душата на чуждоземци! Беше против старите блокове на Козлодуй, против Белене, против Южен поток, сега пее против МИ2. Дали нещо някога е направил за нашата енергетика?

Липсата на реформи и застоя през последните 15-20 години вече дава резултат.Последните десет години само се имитираше някаква работа от управленските структори.И най скандалното е ,че управляващите ,когато възникнат кризи търсят вината навсякаде но не и където трябва.Дали липса на капацитет,или неефективно харчене на евро фондове и бюджетни средства или крадене а най вероятно итрите но резултатите тепърва ще излизат на яве.На днешните управляващи няма ли кой да им каже,че с PR акции икономика не се управлява,че с платени медии народна любов не се печели.Рано или късно/за съжаление у нас нещата се получават доста късно/истината излиза на яве,но цената която плащаме е твърде висока.

_stankow

Години наред се тръшкаха - да имало борса, само така щели да се постигнат "справедливи цени", невидимата ръка на пазара и други лафове, дето слушаме от перестройката. Не мина и година от отварянето на борсата - ама как така, защо така, не може. Няма угодия.

Ако и хората усетят това , за което говори бизнесът... Откога чакат !

Иван Хиновски Сътрудникът на българското научно-техническо разузнаване. Мемоари https://www.book.store.bg/p216578/ivan-hinovski-sytrudnikyt-na-bylgarskoto-nauchno-tehnichesko-razuznavane-memoari.html

_stankow

И какво ви дразни, че е служил в разузнаването, или че е служил в българското разузнаване ? Ако беше служил в угода на чуждо разузнаване, щеше да е достойно, така ли ?

Цената на електроенергията,водата,лекарствата съвсем не са толкова важни неща колкото цената на бензина,маслата,и резервните части защото аз без храна по мога да карам някак си и дори да работя без пари,но виж моята кола без бензин и милиметър няма да помръдне!Ако нямаш кола и бензин и жената ще изхвърли българинът като краставо куче навън!

Това да не е сценарий на комиците в изпълнение на Нейков?

много баластра в мохабета.

Народа плаща кражбите от 4 милиарда покрай яловия Белене... Кой мислите ги плаща? И тази централа не ни трябва. На кой ще изнасяме? Знаете ли че произведената енергия трябва веднага да се консумира или се превръща на загуба....Белене ако работи и никой не консумира пак ще плаща народа..

Помните ли този случай от 1994 година : Турският гражданин Джабар Атак разстреля от упор на магистралата Анкара - Истанбул Нико Керински - собственик на фирма "Фльорир", търгуваща с горива, Георги Халачев - бивш шеф на Комитета по енергетика, Никола Петев - директор на централното диспечерско управление на НЕК, и Петко Кацаров - шофьор на мерцедеса, с който се движели четиримата. Убиецът твърди, че българите му дължали 168 хиляди долара заради доставка на некачествени въглища. Тези в енергетиката са егати и мафията ! И двамата капо ди тути капи са Овчаров и Ковачки , и се отчитат директно в Москва !

То е ясно, че цената на тока ще расте. Такива са повелите на управляващите брюкселски зелки. Но трябва умно да се подходи и далновидно. Защото да не стане така, че да затворим ТЕЦ Марица 2, която иска около 150 лв/МВч, за да може да си покрива напълно разходите и на нейно място да включат нови мощности, на които да се наложи да плащаме по 200-300 лв/МВч.

А за ВЕИ в момента колко плащаме?

Различно, но много. Ако те интересуват подробности, намери и прочети това: "Решение на КЕВР №Ц-19 от 01.07.2019г." Там всичко си пише.

_stankow

Гаранция, че така ще стане. Натам ни водят.

другара Боросов знай ... пак шъ острижи стадото без некой да му гъкне ! "Стабилност" се нарича !

Какъв излишек на ток имаме при положение, че ще закрием със сигурност Мариците?

Ами нали това е идеята - с любезната помощ на правителството да съсипем тецовете в "Марица-изток", за да могат някои да построят Белене. Иначе от него няма нужда.

В България от държавното се краде като за последно. Мариците издъхват дори с държавната помощ и в същото време издържат футблолен отборо са нашите пари. Подобни парадокси могат да съществуват само в България.

Тоя да вземе веднъж завинаги да изясни сам за себе си - имаме излишък на ток и не ни трябва нова АЕЦ, или имаме дефицит на ток?!? Аман от подлоги, облсужващи чужди интереси!

Нямаме дефицит, умишлено ТЕЦ 2 не работи с пълен капацитет заради емисиите.

И най-важното-абсолютната простотия!!!!! 2012 г. и спирането на Белене-десетки поколения от тук нататък ще споменават простака и майка му,че е направил това!!!! Белене вече никога няма да стане,та ако ще и марсианци да участват в търговете????

Какви търгове? Търгове няма! Тиквата и Теменужка тупкат топката, време да минава, те да са си на власт! Колкото откраднат все си е жива печалба, кяр!

Пич, ти на тази пародия борса ли и викаш? Само стой та гледай, след някоя година, когато Европата ни спрат Козлодуй, какво ще стане! Бангладеш и Мианмар ще са едни енергийни колоси, в сравнение с нас!

Политически гниди тровят народа ни и систематично ни избиват с мизерия. Съд, прокуратура с в кюпа това да се случва. Организираната престъпност не е само от тлъсти бивши спортисти на улицата ... Нали ще минаваме на ел. мобили - или просто сега са ни посяли да не можем и после ЕС да ни глобява, че сме допуснали такова безхаберие..

Само да припомня на скачащите по площадите и мераклиите за влизаане в ЕС на всяка цена, че затвориха 4 атомни реактора на АЕЦ Козлодуй, два от които (3 и 4 ) бяха модернизирани и в годината , която ги затвориха бяха изхарчени над 680 милиона $ за тяхната модернизация! Въпреки неистовите опити да се изкарат опасни, дори за 1 и 2 реактор тестовете в Дубна и Церн се оказаха неудобни за мераклиите за комисионни.

А защо се допуска да има дефицит. До сега сме купили колко реактора за АЕЦ "Белене" и досега станцията не е построена. Вече можеше да дава ток. Само харчим пари за нея.

Ще се построи - когато окупаторите наредят .

Какво ще купиш бе Сульо? АЕЦ Белене с тез крадци начело ще струва минимум 20 милиарда лева. При 250 лева на МГВ ток на коя борса ще го продават? Към 40 % от бюджета отива за пенсии и здравеопазване, значи държавата не може да гарантира изкупуване иначе я чака ФАЛИТ, хората също не можеш ги накара - ще сложат фотоволтаици на къщите и термопомпи и инвеститорите ще го ДУХАТ. Тази централа при тези параметри НИКОГА няма да бъде довършена, дори и да започнат да я строят.

И за каква стабилност говорим при такава енергийна криза? Може ли населението и бизнеса ти да няма достъп до евтина енергия и да си стабилен? Дори провал на само тази система е достатъчен за да си повече от нестабилен. А аз не се сещям за друга система в назионалната ни сигурност, която да не е кандидат за срив.

А когато ТЕЦовете горят газ, емисиите не на ли доста по-малки? Даа, ама пък мужиците сигурно ще печелят от газга?!

Убеден съм, че с наличните ресурси и технологии можем да си осигурим екелогично електричество на 5 пъти по ниска цена. Проблемите ни ги създават с цел власт и пари.

Коментарът на Фриидъм - свобода или робство, е много точен .

Ами сподели го този коментар на Милтън Фрийдмън, де.

Този е поредната ГЕРБ подлога ... купиха го, за да пее каквото му наредят и да пази статуквото.. жалка картина

Ами това е - зачислени сме в стадото на алчни овчари, които повече приличат на вълци. Дори не се стараят стоката им да се увеличава, а са я оставили на доизживяване. Надайте се някой властник да се вълнува от вашето добруване и това на вашите деца.

До къде я докарахме, няма нито вода, нито ток, внасяме боклуци, изнасяме злато и други благородни метали, изнасяме дървесина, обучени кадри, чужди вериги са обсебили пазара на всичко и изсмукват парите ни, всички сектори в държавата са съсипани или напълно унищожени....

Демосрация, ба!

Когато скачаха на бул. Ленин изобщо не мислеха.

Наистина е форма на дебилизъм да загубиш дори вътрешния си пазар. И то не само като продукти а и като търговия на дребно. От къде очакват този народ да се издържа? От заеми и унизителна заетост, която никой друг не иска ли?

И този само дето не каза "Дайте да строим Белене". При всички положения доста парички ще паднат от консултантски бизнес. А тецовете стават неконкурентоспособни заради идиотските изисквания на ЕС. Тъй като ЕС няма право да определя енергийния микс на отделните страни членки, приема един куп регламенти, които правят производството на тецовете неконкурентоспособно. Виждаме как енергетиката ни бива убивана с политически средства, включително и от нашето правителство, което безропотно се съгласява с всичко, а там, където може да се намеси, умишлено не го прави.

Този се вписва много добре в енергиния рекет над българите от много години. Добре живее от това.

Напишете кой сектор на икономиката или селското стопанство не е унищожен ? Ако имаше работа в България 3 милиона нямаше да бягат от Майка България.

Т.е. замесените другари в тази система за десетилетия наред не са направили почти нищо, за да я модернизират, да рвешават проблеми и да се борят за независимост и гъркавост. Правили са друго - отглеждали са си проблемчета,. защото тези проблеми ги обогатяват на наш гръб. Най-невинен пример са спекулациите. Има някакви верни нещша в коментара по-горе. Но няма да се съглася с общия тон на изказването - в смисъл ,че одирането на населението по енергийна линия е неизбежно. От 10 и повече години се говори за този проблем. Ако някой е искал да го реши, щеше да бъде решен. Сега ЕС и любимците му у нас на власт да плащшат на хората комуналните сметки.

А ушко още чака отговор от мутрите, докато му обличат пижамката.

ГЕРБ дадоха на Турция Турски поток и възможността да продава ток на България за 100 години напред.

Българите плащат скъпия ток от ветрогенераторите,ВЕЦ и ел.панели. Фирми близки до властта изнасят супер евтиния ток от АЕЦ Козлодуй.

Веитата могат да са конкуренти и да смъкват цената на енергията. У нас ввсичко е на терсене - изпозлват зелената енергия като плашило за да оправдават високата цена. Колко от тази енергия е релано "залена" и колко си е директетно пуснато от АЕЦ? Слагаш етикета "зелена енргия" на тока от АЕЦ и хопала - тройна цена.

Всички тук се изкарахте големи експерти по енергетика, както и по всички теми. И отново плювни, плювни по български. А познавате ли го лични, работили ли сте с него, та давате квалификации?

За един мегават едно домакинство плаща около 200 лева с такси пренос, превоз, ДДС, и достъпи и пипания. Та колко евро е мегават за домакинството се пита, като около една трета от тази енергия е на нощна тарифа. По груби сметки ми излиза дневната за мегават 130-135 лева без таксите и ДДС, нощната за мегават около 55-60 лева без таксите и ДДС. Това е твърда цена и къде точно ни спонсорират?

Няма колониална държава да изнася електричество.България вече е в този списък.

УТАЙКАТА "Удивлявам се на българите, избиращи за трети път ръководители, които като ги погледнеш веднага ти става ясно, че са утайката на обществото." Харалд Крюгер - гл. изпълнителен директор на БМВ, Зюд Дойче Цайтунг, 17.9.2017 г. Мюнхен

АКо това е истински изказване, то то ще влезе в историята. И ако хер Крюгер и казал А, нека каже и Бе и Це - защо тези утайки са лансирани от собственитем у лидери!

Аман от експерти като този. Истината е ,че евтиният ток от АЕЦ го изнасят, заради големия марж при препродажбата, а за нас в България остава по-скъпият ток от ТЕЦ,ВЕЦ и фотоволтаиците. Държавата се задължи да изкупува на висока цена всеки КW/h произведен от фотоволтаиците и съответно цената му за крайният потребител става драстична. Защо не разкрият на кои хора и групировки разрешиха да си правят фотоволтаици?

И тоя се продаде за една паница леща !!!

СВОБОДА ИЛИ РОБСТВО СЕГАШНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА БАЦЕ ОТ ГЕРЕБАРИ-СОФИЯНЦИ Е 32 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА СУЛТАНА В БЪЛГАРИЯ ПОД ТУРСКОТО РОБСТВО През XIX-тия век администрацията на султана във всичките територии на 6-милионна тогавашна България (горе-долу колкото е днешното ни население), намираща се под 5-вековно турско робство, е точно… 13 400 души, включително чиновници, спахии, заптиета и аскер. Администрацията на Баце, официално съобщена от Правителството, е точно 433 000 души, без аскера, но включително 10 000 “учени” от БАН, хиляди служители на заплата в стотиците агенции, дирекции и комисии, чорбаджии в излишната паразитна местна администрация, далавераджии в държавните умрели фирми (ако не са умрели, те отдавна щяха да бъдат разграбени) и др., със средна заплата точно 2 537 лева (11 милиарда лева : 433 000), без да работят нищо съществено и ефективно (България, както знаем всички, е докарана от тях до национална катастрофа и до клинична демографска смърт). На всичките тези хора ние, данъкоплатците, им плащаме и осигуровките! Тази администрация е точно 32,2 пъти (значи 3 220%) по-голяма от турската администрация в робска България! Това е чудовищно! Цели 3 220%! Тези хора, заедно с циганите, са купените с пари от бюджета гласоподаватели на Баце и гербаджиите, които три пъти “печелят” парламентарните избори, като ползват, разбира се, и други средства – мъртви души, фалшиви бюлетини, фалшиво преброяване и т.н. В братска европейска Холандия със 17 милиона население имат 18 000 държавни служители, в братска Швейцария с 9 милиона население имат само 8 министерства и т.н. Българино баламурнико, нищо ли не виждаш и нищо ли не разбираш все още? Не се ли сещаш какво да направиш? Ами спи си! И се завивай ей, че нямаш пари да се топлиш през зимата!

Много точен коментар, абсолютно подкрепям !

въпреки, че харесвам постовете на Фрийдъм, това със сравняването на администрацията при Султанска България и днес ме смущава. Във всички високо-организирани общества (исторически и днес), напр. Великобритания и колониите (САЩ, Канада, Австрлия) има/имало голяма адмистрация (но работеща !). С това британските колонии (проспериращи) се отличават от френските и испанските (затънали в бедност). Също, наемането административни служители днес (в богатите държави) е форма на социална помощ за населението (тъй като във сферата на усугите (не производството )са заети 70-80% ( повече) от населението. Разбира се това се заплаща с вярност към държавата/службата (работодателя), напр. чрез т.н. корпоративен вот при избори. Всички страни също отделят средства (администрация) за наука (РД). Няма как иначе в 21 век.

_stankow

Много грешите. Чиновниците са 86 хиляди. 600 хиляди са държавните служител - тук се включват лекари, учители, военни, пожарникари, полицаи. Които не са излишни хора, ами не достигат.

Ако не разкараме "експертите" от времето на Румен Овчаров, няма да се оправим. Мазни комуняги на високи постове и вечно несменяеми. Връткат си директорските постове и живеят в друг свят.

тоя е ор вашите калинки с измислени дипломи и верни поданици на Краля Бочко.

това не обяснява, че този уикенд тока на борсата в Германия е бил 2 евро, а в БГ е бил 62 евро, 30 пъти разлика!. Това е тока за фирмите. Но - от 1 март (доколкото помня) се освобождава пазара на тока за крайните потребители, демак за гражданите. И какво правим когато получим фактура вместо за 40 лева, 30 пъти по-надута - за 1200 лева?

Вижте само как некадърно се опитва да манипулира хората. Опитва се да скара населението с индустрията, защото високите цени идвали от дотиране на домакинствата. Нищо не споменава за грабежа от "американските тецове", грабежа от ТЕЦ Варна на доган, за грабежа от високите цени на всички ВЕИ-та, които са 100% собственост на политиците, за грабежа от износа на евтиния ток. Той уволнения шев на ДКЕВР се изтърва като го уволниха и публичон призна че енергийната мафия краде годишно по 1 милиард. Предприятията да сключили дългосрочни договори. Експерта не знае че има картел и всички предлагат една и съща цена 120 лв + 20 задължения общество = 140 лева = 70 евро.

21 ВЕК И ТИ Живееш в 21 век, ти си мислиш, че живееш в едно съвременно общество, в един модерен свят с уредена или почти уредена социална политика, че ти имаш социални придобивки, ти си плащаш задължителните осигуровки и данъци с надеждата, че някога ще имаш пенсия, заслужена почивка и охолен живот. Ти мислиш, че живееш в една съвременна и работеща система, наречена представителна "демокрация" и "свобода", но ти грешиш. Защо. Ти живееш в робство, ти си роб, а не свободен човек. Ти работиш всеки ден, на една, две или три работи. Ти може да си обикновен работник, високоплатен специалист или даже собственик на някакъв бизнес. Ти почти винаги работиш извънредно, лишаваш от вниманието си своето семейство, крадеш твоето време от своите деца, и въпреки че си почтен, работлив и отговорен – израстваш в кариерата, но и тогава едва свързваш двата края, нали. Ти си просто един съвременен роб. Съвременните роби се ПРИНУДЕНИ да работят безспирно да края на живота си и умират бедни. Това се реализира с помощта на някои скрити механизми и методи, наложени върху теб от шепа "хора" - привилегирован елит и паразит, господар и роб, лидер и останалите. Там, където съществуват отношения на пълна зависимост (господар и роб, лидер и останалите), там винаги възниква робство, фашизъм (открита диктатура), социализъм (открита диктатура) и капитализъм, който е скрит зад думите "свобода" и "демокрация" - скрита диктатура.

Чиста номенклатура е този човек. Все на блажни постове. И как лъже!!!! Не ни била свързана системата с европейската мрежа. Преди много години едно късо съединение в България се усети чак в Германия. И бизнеса ползвал мрежи за средно и високо напрежение. А да посочи къде е това. Изходящо да, ама входящо? Входящо е 6кВ и с една трансформация отива в цеховете, за бита е същото 6кВ в трафопоста и излиза 220 и 380 за потребителите.

Глупостите на тоя край нямат! Главанта причина е, че има изобщо борса за ел. енергия - единствената стока, която не може да се складира. Това означава свръх- или недостиг на производство, което пък е идиотизъм. Цялата енергетика по закон от край време е планирана според потреблението дългосрочно а не за "ден напред-ден назад". Другите естествено са ВЕИ и американските централи.

МАРШЪТ НА БАНИЧКИТЕ В БЪЛГАРИЯ - 2020 Баничка със СИРЕНЕ или баничка с ИЗВАРА: "Ти избери, ти можеш ли." В България през 1980 г., при социализма - открита диктатура, минималната заплата е 120 лева/месец. Минималната необлагаема с данък - доход заплата в България през 1980 г. е била 100 лева/месец. ВНИМАНИЕ! Цени на баничка... при социализма: "баничка със СИРЕНЕ - 10 стотинки", при "демокрацията" и "свободата" днес: "баничка с ИЗВАРА - над 1.10 лев." Минималната заплата от 01.01.2020 г. е 610 лв., но след задължителните данъци и задължителните "осигуровки" наложени чрез сила само от тях върху теб - е над 25%, но минималната работна заплата е реално под 488 лв. Минималният праг на "бедност" за 2020 г. е 363 лв., ДО минималната заплата. С 100 лв., много ПОД минималната заплата при социализма 1980 г. (открита диктатура), ти можеш да си купиш 1000 банички с ИСТИНСКО сирене и напълно натурални продукти. Днес при "демокрацията" (капитализъм, скрит зад думите: "свобода" и "демокрация" - скрита диктатура) с минимална работна заплата, която е реално под 488 лв., ти можеш да си купиш 443 банички, но без сирене, а с извара, палмово масло, изкуствени набухватели и ГМО мазнини. Неоспоримо се вижда, че на почти всеки гражданин в България, сега основният жизнен стандарт е ПАДНАЛ много над 3 пъти в сравнения със социализма (открита диктатура) от 1980 г. А на шепа "хора" - привилегирован елит и паразит в България, сега при "демокрация" и "свобода", основният им жизнен стандарт се е ВДИГНАЛ много над 300 пъти. Ако Вие се храните по три пъти на ден, тогава с минимална работна заплата от 01.01.2020 г., Вие имате НЕОСПОРИМАТА възможност да си купите цели четири банички за едно хранене, с други думи - дванадесет банички на ден. За цял месец, баничките без сирене, а с извара, палмово масло, изкуствени набухватели и ГМО мазнини са общо 396 бр., а минималната заплата реално е 488 лв. На теб ти останаха цели 47 бр. банички без сирене, с които ти трябва да си платиш за цял месец: транспорт, вода, ток, наеми, книги, дрехи, обувки, лекарства и т.н.

А каква е цената на тока който изнасяме? Че ми се оправдават с цена заради недостиг...

Износът е евтин, защото го субсидираме от продажбите в страната.

Евтиният ток се реализира навън, скъпият ток - вътре. Така огромните печалби са гарантирани. Това е държавата на мутрите.

ico_all

Скоро няма предвидени избори, така че това лято се очертава голямо дране на кожи с цените на тока, парното, водата и т.н. а тези "експертни" дрънканици са само предварителна артподготовка.