С какво асоциираме Италия? С много неща, като се започне с моцарелата и се мине през пастата, за да се стигне до лимоните от Амалфи. Всички тези производства са засегнати от епидемията от коронавируса. Дребните производители на тези продукти, които са емблематични за "направено в Италия", се опитват да дадат отпор на кризата в южната част на полуострова с различен успех, информира Франс прес.

Досега оборотът ни е намалял наполовина, каза пред АФП Атонино Моча, отговорник за контрола на качеството във фабриката на пастата, разположена в Граняно, близо до Неапол, в южната област Кампания.

Този малък град е известен с традиционната си паста от високия клас, която е много популярна сред туристите. Само че от началото на епидемията от Ковид-19 в Италия няма туристи.

Много клиенти, също и от чужбина, отмениха поръчките си, така че в началото на април се оказахме с пълен склад, отменени поръчки, а понякога и отменени плащания, казва със съжаление Моча.

Фабриката за пастата е собственост на семейна компания, която работи по занаятчийски начин и очаква спад на оборота от 40 процента на годишна основа, ако няма ново отрицателно развитие.

Тя трябваше да спре работа за две седмици преди да поднови дейността си на 20 април с половината от капацитета си, със стриктни мерки за безопасност: ръкавици, маски и шлемове за всички.

Италианската хранително-вкусова промишленост е огромен сектор: 145 милиарда евро оборот през 2019 година, от които 32,5 милиарда за износ. Към това се добавя селскостопанска продукция за 56,6 милиарда евро, което прави Апенинския полуостров третият производител в Европа.

Има риск обаче пандемията да остави следите си. Пак в Кампания, производителите на моцарела от биволско мляко са обезпокоени. Тъй като пицариите и ресторантите са затворени от 9 март и ще останат затворени до 1 юни, те се затрудняват да продадат продукцията си и трябваше да я намалят.

Почти цялата индустрия страда, отбелязва Анджело Кампомаджоре, директор на семейната ферма за мляко и сирене Антико Деманио (Antico Demanio). Половината от персонала на Кампочаджоре излезе в техническа безработица.

На стотина километра производителите на лимони от крайбрежието на Амалфи вече излизат от деликатната ситуация.

В началото имахме трудности, тъй като персоналът се страхуваше, че ще се зарази, каза Карло де Ризо, директор на компанията Костиерагруми (Costierargumi) от град Минори. След като работниците се успокоили, те се върнали на работа и сега производителят на лимони вече може да отговори на изключително силното търсене.

Големите търговци на дребно удвоиха поръчките си, коментира Де Ризи. Има голямо търсене, тъй като други страни като Аржентина и Испания не доставят много лимони заради пандемията, добави той.