Новото крайнодясно правителство на Италия е готово да похарчи още 30 милиарда евро (29,9 милиарда долара) за подпомагане на семействата и бизнеса да се справят с растящите разходи за енергия, заяви премиерката Джорджа Мелони късно снощи, след като министерството на енергетиката обяви планове за добив на повече природен газ, съобщи ДПА.

Общо 9,5 милиарда евро ще бъдат заделени тази година за противодействие на нарастващите цени на електроенергията и газа, каза лидерката на крайнодясната партия "Италиански братя". Двадесет и един милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за 2023 година, добавя БТА.

За да финансира мерките, правителството на Мелони планира да изтегли още заеми през 2023 г. и следователно очаква дефицит от общо 4,5% от БВП вместо 3,4% за следващата година според министъра на финансите Джанкарло Джорджети. Бюджетният дефицит трябва отново да падне до 3% до 2025 г., добави той.

Продължаващата енергийна криза в Европа и начините за смекчаване на последиците от нея доминираха предизборната кампания на новата крайнодясна коалиция на Италия преди парламентарните избори през септември.

Рим също така планира да разшири добива на находища на природен газ край бреговете на Италия, заяви министърът на енергетиката Джилберто Пикето Фратин, който очаква добив от над 500 милиона кубични метра газ в краткосрочен план. През следващите 10 години добивът може да се увеличи до около 15 млрд. кубични метра газ, който да се предлага на енергоемките производства на по-добра цена, добави той.