Растежът на потребителските цени в Япония достигна рекордно ниво от 1982 г. досега на фона на отслабването на йената спрямо долара, което оскъпява вноса, и рязкото увеличение на цените на енергията, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Инфлацията в азиатската страна е 3,6 процента през октомври на годишна база (без отчитане на пресните продукти), сочат публикувани днес данни, които са малко над очакванията на анкетираните от Блумбърг икономисти (3,5 процента). През септември показателят бе на равнище 3 процента.

Без да се отчита енергията, инфлацията е по-умерена (2,5 процента), като в същото време е по-висока спрямо септември заради поскъпването на други продукти, най-вече храните.

От април инфлацията в Япония надхвърля целта на централната банка (2 процента без пресни продукти), но тази "инфлация на разходите", водена от увеличенията на цените на енергията и храните, не удовлетворява институцията, която продължава да счита, че условията все още не позволяват затягане на паричната политика в страната.

Тази голяма разлика между паричната политика на японската централна банка и затягането, наблюдавано в други развити икономики, начело със САЩ, тласна надолу йената спрямо долара и по този начин увеличи стойността на японския внос, отбелязва АФП.

Брутният вътрешен продукт на Япония е намалял с 0,3 на сто през третото тримесечие спрямо предходното на база сезонно коригирани данни, стана ясно преди няколко дни. Свиването на икономиката е първо от година насам и се смята за изненадващо от анализаторите.

Централната банка - "Банк ъв Джапан", запазва изключително либералната си парична политика, противопоставяйки се на действията на други големи централни банки по света - разминаване, което неотдавна изпрати йената до 32-годишно дъно спрямо долара, отбеляза на 28 октомври АФП. От началото на 2016 г. Япония не е изменяла своя лихвен процент, когато той стана 0,1 на сто; води политика на ниски лихви с цел да стимулира икономиката.