Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се е свил с 0,3 на сто през третото тримесечие спрямо предходното на база сезонно коригирани данни, предаде АФП, цитирана от БТА. Свиването на икономиката е първо от година насам, показват данни днес от правителствени източници.

Очакванията на икономистите бяха, че Япония ще отчете ръст на икономиката с 0,3 на сто след увеличение от 1,1 на сто, регистрирано през второто тримесечие.

Докато през второто тримесечие японският растеж беше подкрепен от възстановяване на вътрешното търсене след премахването на здравните мерки, свързани с пандемията, нарастването на инфекциите от коронавирус това лято и галопиращата инфлация свиха потреблението на японските домакинства.

В края на октомври Централната банка на Япония (Bank of Japan - BoJ, "Банк ъв Джапан") понижи прогнозата си за растеж на японския БВП до 2 на сто за финансовата 2022/23 г., която ще приключи в края на март 2023 г. (спрямо 2,4 на сто в предишната си оценка през юли).

В края на миналия месец японското правителство одобри мащабен икономически пакет на стойност 29,1 трилиона йени (199 милиарда долара), като намерението е да се облекчат бизнесът и домакинствата от последиците от високата инфлацията и да извади икономиката на страната от кризата на фона на въздействията на пандемията от коронавирус, войната в Украйна и по-слабата йена.

Очаква се общият размер на този пакет помощи да достигне 71,6 трилиона йени (490 милиарда долара), като се вземат предвид и разходите за фискални мерки и бизнеса. "Ние ще се погрижим мерките да стигнат до всички и ще направим всичко възможно, за да могат хората да се чувстват подкрепени в ежедневието си", каза премиерът Кишида след одобрението на плана на 28 октомври.

Японските власти обявиха мащабните разходи въпреки влошените публични финанси на страната, като повечето от необходимите средства вероятно ще бъдат осигурени чрез емитиране на държавни облигации, отбеляза същия ден агенция Киодо.

На този фон "Банк ъв Джапан" запазва изключително либералната си парична политика, противопоставяйки се на действията на други големи централни банки по света - разминаване, което неотдавна изпрати йената до 32-годишно дъно спрямо долара, отбеляза на 28 октомври АФП. От началото на 2016 г. Япония не е изменяла своя лихвен процент, когато той стана 0,1 на сто; води политика на ниски лихви с цел да стимулира икономиката.

Централната банка обаче повиши прогнозите си за инфлацията, очаквайки покачване на потребителските цени, без пресните продукти, от 2,9 процента през финансовата 222/23 година, която ще приключи в края на идния март.