Инфлацията в Русия на годишна основа към 1 април се е ускорила до 16,70 на сто, което е най-високото й ниво от март 2014 г., съобщи министерството на икономиката на страната, цитирано от Ройтерс. Седмица по-рано инфлацията беше на ниво от 15,66 процента.

Поскъпването рязко се е увеличило през последните седмици най-вече заради наложените санкции от страна на западните държави, последвани от недостиг на много стоки в Русия.

На седмична база инфлацията през седмицата, приключила на 1 април се е забивал до 0,99 на сто срещу 1,16 в предходния период, сочат данните на Росстат.

Според официалните данни е поскъпнало абсолютно всичко - от зеленчуци и захар до дрехи и смартфони, макар и ръстът леко да се е забавил.

Централната банка на страната, която е заложила годишна инфлация от 4 процента в програмата си за годината, поддържа основната лихва на 20 процента от началото на войната в Украйна в опит да укроти поскъпването.

Близо 75 процента от руснаците очакват инфлацията през 2022 г. да надхвърли 20 процента, сочат данни от онлайн допитване. Анализаторите са на мнение, че бъдещите инфлационни рискове ще бъдат ограничени от сериозния спад на реалните доходи в страната.