Инфлацията в Германия, която отразява динамиката на потребителските цени, отбелязва нов рекорд през септември, както се очакваше на фона на нарастващите цени на енергията и храните, сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирани от ДПА и БТА.

Инфлацията на потребителските цени се ускорява до 10 процента през септември на годишна основа при 7,9 на сто през август. Тези данни съответстват на предварителната прогноза.

Цените на енергийните продукти се повишават рязко с 43,9 процента на годишна база, в резултат на войната в Украйна и нарушенията на веригите на доставки.

На свой ред храните поскъпват с 18,7 на сто на годишна основа. Ако бъдат изключени цените на енергията и на храните, инфлацията в Германия е 4,6 процента.

Отмяната на държавната отстъпка върху цените на горивата и на промоционалния месечен билет от 9 евро за обществения транспорт в Германия е довела до повишаване като цяло на цените на стоките и на горивата, отбелязва ДПА.

Транспортните разходи се увеличават с 14 процента през септември, след като повишението им през август е значително по-малко - 3,7 на сто.

Цените на стоките се увеличават с 17,2 процента на годишна основа, а на услугите като цяло с - 3,6 на сто.

Германия се е насочила към рецесията, но управителят на Централната банка Йоахим Нагел засега смята, че икономическият спад няма да е много сериозен, информира ДПА.

Бундесбанк очаква Федералната република да отбележи икономически растеж между 1,3 и 1,5 процента през тази година и не предвижда съществена промяна през 2023 г.

Очаква се Европейската централна банка да повиши водещата си лихва с поне 0,75 процентни пункта на своето заседание в края на октомври, тъй като инфлацията в еврозоната през септември за първи път достигна двуцифрено число - 10 процента, отбелязва ДПА.