Индийската централна банка съобщи днес, че ще деблокира 6,7 милиарда долара за евтино финансиране на производители на ваксини, за болници и предприятия от здравния сектор с цел борба срещу втората вълна от Covid-19, която съсипва страната, предаде Франс прес.

Управителят на Резервната банка на Индия (RBI) Шактиканта Дас заяви, че тези заеми ще бъдат на разположение до 31 март идната година, и обеща "неконвенционални" мерки при евентуално изостряне на кризата, допълва БТА.

Високият съд на индийския град Алахабад (днес Праяградж) заяви в постановление, че недостигът на медицински кислород в болниците, довел до многобройни смъртни случаи сред пациентите с Covid-19, е престъпление на местните власти, сравнимо с геноцид. Компетентните органи започват съдебно разследване в тази връзка, предаде ТАСС, като се позова на телевизия Ен Ди Ти Ви.

На 22 април Високият съд на Делхи призова индийското правителство "да умолява, да взема назаем, да краде, да внася" кислород, но "да намери начин да помогне на хората да дишат".

Броят на заразените с коронавируса в Индия расте с над 300 000 за денонощие. В медицинските заведения има остър недостиг на кислород и медикаменти.

Припомняме, че в седмицата от 18 до 25 април в Индия бяха регистрирани 2,24 милиона нови случаи на инфекции с коронавирус. Такъв огромен брой зарази не е имало досега в нито една друга страна по света.

Темповете на разпространение на болестта в Индия са невероятно високи и продължават да растат. А експерти дори смятат, че реалните данни за смъртността от Covid-19 в страната са значително по-високи от официално съобщаваните.