Икономическата активност в частния сектор в еврозоната се свива през юли за първи път от февруари 2021 г. под влиянието на продължаващата висока инфлация. Това се посочва в композитния индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), публикуван днес от рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) и цитиран от Франс прес и БТА.

Индексът, изчислен на базата на проучвания сред компании, се е понижил до 49,4 пункта, най-ниското му равнище от 17 месеца спрямо 52 пункта през юни и 54,8 през май. Всяка стойност над 50 означава по-висока активност, а под този праг - свиване.

Ако се изключат периодите на локдауни заради КОВИД-19, това е първият глобален спад на активността от юни 2013 г., а перспективите за 12-те месеца са намалели до едни от най-ниските им равнища през последните 10 години, подчерта Крис Уилямсън, главен икономист в "Стандард енд Пуърс Глоубъл".

Компаниите се опасяват по-конкретно за скока на инфлацията и напрежението около енергийните доставки, помрачената икономическа конюнктура, както в самата Европа, така и на експортните й пазари, както и от затягането на финансовите условия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основния лихвен процент, подчертава в комюнике рейтинговата агенция.

Ситуацията е най-обезпокоителна в промишления сектор, където Пи Ем Ай е спаднал до 46,1 пункта.

От своя страна секторът на услугите е с 50,6 пункта, което говори за дейност почти в застой, а това ще сведе до нула регистрираното възстановяване след края на локдауните. Обезпокоени от увеличението на разходите за живот и влошаването на икономическата ситуация клиентите се колебаят да се ангажират с нови разходи, твърди анализаторът.

Спадът на икономическата активност в еврозоната през юли съвпада с тримесечното понижение на брутния вътрешен продукт от порядъка на 0,1 на стo, което за момента не е голямo, но имайки предвид по-малкото нови заявки и влошаването на перспективите, може да се ускори през идните месеци, предупреди "Стандард енд Пуърс Глоубъл".

В рамките на еврозоната Германия е регистрирала най-голям спад на дейността, като индексът се е понижил до 48 пункта, най-ниското равнище от юни 2020 г. Във Франция дейността е продължила да нараства, но с изключително бавен темп - с Пи Ем Ай от 50,6 на сто през юли.