Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази днес увереност, че САЩ ще избегнат дефолт, предаде Ройтерс.

"Историята ни учи, че САЩ ще се борят с тази опасност... и в последната минута проблемът ще бъде решен. Уверена съм, че отново ще гледаме този филм", каза Георгиева на Катарския икономически форум в Доха, организиран от "Блумбърг".

Ръководителката на МВФ също така отбеляза, че не очаква да настъпи бърза промяна в резервите в щатски долари, допълва БТА.

"Това е обосновано от силата на американската икономика и размера на американските капиталови пазари", каза тя.

"Не се сбогувайте с доларите си все още", препоръча Георгиева.

Байдън е готов на повече ограничения на обществените разходи, за се избегне дефолт на САЩ, казват запознати източници 

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов на повече ограничения на обществените разходи, за се избегне дефолт на САЩ, предаде Франс прес, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Байдън е направил предложение на Кевин Маккарти, републиканския председател на Камарата на представителите на американския Конгрес относно някои съкращения на разходите, които биха облекчили държавните разходи с над 1 трилион долара за 10 години, заяви запознатият източник. Това щяло да бъде в допълнение на вече обещаното от Байдън намаляване на дефицита на 3 трилиона долара за 10 години.

Белият дом също така бил склонен да постави таван в продължение на две години на обществените разходи в области, в които републиканците искат по-продължителни ограничения.

Днес продължават преговорите по въпроса за тавана на дълга, като преговорните екипи на демократите и републиканците се събират по-късно в Белия дом.

"Мисля, че днес може да постигнем напредък", увери Кевин Маккарти, като същевременно разкритикува още веднъж подхода на Байдън по въпроса.

ИЗБРАНО