Продължително неизпълнение на платежните задължения на САЩ може да доведе до загуба на 8,3 милиона работни места и до спад на БВП с 6,1%, се казва в анализ на Съвета на икономическите консултанти на Белия дом (CEA), предаде Ройтерс.

Подобен безпрецедентен дефолт "вероятно ще доведе до сериозни щети за икономиката, като ситуацията около работните места, които в момента се увеличават със стабилни темпове, ще се промени и ще последват загуби за милиони", се казва в доклада.

Дори и "краткосрочен" дефолт може да доведе до загуба на 500 000 работни места и до намаляване на реалния БВП с 0,6 %, смятат консултантите на Белия дом.

Таванът на федералния дълг от 31,4 трлн. долара бе достигнат на 19 януари.

В писмо до Конгреса от 1 май финансовият министър Джанет Йелън заяви, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до "началото на юни", каквато беше предишната прогноза. Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга.

По-рано Джанет Йелън поиска "безусловно" увеличение на тавана на дълга на САЩ.

Междувременно Белият дом съобщи, че президентът Байдън няма да преговаря с републиканците преди гласуването в двете камари на Конгреса. Републиканската опозиция трябва да приеме безусловното увеличение на тавана, заяви говорител на Белия дом.

Републиканците искат да свържат по-високия таван със спад на държавните разходи.