България е на финалната права, минали сме най-трудната част за присъединяване на българския лев към еврозоната, посочи Илия Лингорски, член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) при откриването на форума "Еврозоната и бизнесът - предимства и предизвикателства", организиран от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Еврото е един от най-ярките символи на европейска идентичност и принадлежност. То е въведено на 1 януари 1999 г. първоначално в електронна форма, използвана при банкови операции, а от 1 януари 2002 г. - и под формата на банкноти и монети, представляващи национална валута на 12 държави. През следващите години, в това число и като следствие от разширяването на Европейския съюз, към еврозоната последователно се присъединяват още 8 държави - Словения, Кипър, Малта, Словакия, Естония, Латвия, Литва и най-скоро Хърватия - от 1 януари 2023 г., припомни Лингорски, цитиран от БТА.

С намерението да се повиши информираността по темата за еврото, на интернет страниците на Министерството на финансите и на БНБ вече са публикувани информационни материали с въпроси и отговори, свързани с приемането на общата европейска валута, отбеляза Илия Лингорски.

Съвсем наскоро от БНБ изтъкнаха, че техническата работа по приемането на еврото продължава. По план протича и подготовката за тестово отсичане на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи. 

По време на дискусията Ивайло Шотев, депутат от "Продължаваме промяната", посочи, че България не е "опитно зайче" в процеса на приемане на еврото. България всъщност сега няма монетарна политика, ние сме субект на процеси, които се решават без наше участие, допълни той. Приемането на еврото е въпрос и на национална сигурност, подчерта Шотев. Не разбирам защо през 2023 година обсъждаме европейския път за развитие на България, при положение че ние сме част от НАТО и от ЕС. Факт е, че България е на кръстопът и ние вярваме, че европейската интеграция на страната трябва да бъде завършена с влизането ни в Шенген и еврозоната, каза Шотев.

България трябва да продължи да се подготвя за еврозоната, но да отчете експертно всички ползи и недостатъци от приемане на общата европейска валута, каза Румен Гечев, депутат от БСП.

Към момента България не е готова да влезе в еврозоната не само заради високата инфлация. Много страни в еврозоната са далеч от критерия за инфлация, посочи той. Предимствата от еврозоната са ясни, след като много държави от ЕС са в еврозоната, значи са имали причина да го направят. Но трябва да се види защо има страни, които не искат да приемат еврото, каза Гечев.

Страните с обща валута трябва да са близки по степен на развитие, по фискални и по монетарни параметри, по които ние обаче имаме различия, посочи още социалистът.

По думите на Гечев в България няма национален анализ с участието на икономисти и експерти за ползите и недостатъците от влизането на страната в еврозоната.

Нека първо да си свършим работата и да видим какви са ползите за бизнеса и за гражданите от еврото. Най-вероятно курсът на еврото към лева няма да се променя. Това ще е чудесно за България защото сега левът е надценен, но нямаме гаранция "черно на бяло", че ще стане, каза Гечев.

Бизнес консултантът и политически експерт, ръководил кампанията на президента Барак Обама, Дан Шомон изтъкна по време на обсъжданията, че това, че България и Румъния не са в еврозоната много сериозно ги ощетява по отношение вноса и износа към САЩ. Губим милиони долари и възможности за откриване на работни места, посочи той. САЩ искат стабилността на еврото, за да могат да правят бизнес с България и Румъния, каза още Шомон. По думите на експерта американските компании нямат много опит да работят с българския лев и румънските леи, притесняват се да инвестират и да правят бизнес в държави, които са нестабилни финансово и са несигурни, и имат непознати за американците валути.

В турбулентни времена, във времена на кризи, за България би било огромен актив да имаме като опора една от двете най-силни валути в света - еврото, да бъдем член на паричния съюз, да може да защитаваме българската позиция там, да имаме възможност да участваме във вземането на решенията, отбеляза Владимир Данаилов от Съюза за стопанска инициатива.

Данаилов каза, че България отдавна е взела стратегическото решение да бъде част от еврозоната. В последните години огромна и ключова работа е свършена, така че днес да можем да кажем, че сме на финалната права и ни остават няколко важни, значими, може би нелеки стъпки, за присъединяване към еврозоната, каза той. Данаилов отбеляза ползи от приемането на еврото, сред които вдигане на доходите, намаляване на бариерите за инвестиции, увеличаване на доверието към икономиката ни.