Много от бизнес икономистите прогнозират рецесия в САЩ до две години, макар да очакват тя да се забави благодарение на действията на Управлението за федерален резерв (УФР). Това сочи публикувано днес проучване, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

От 226 икономисти, анкетирани от Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE), 38 процента предвиждат, че най-голямата икономика в света ще навлезе в рецесия през 2020 година, 34 процента залагат на 2021 година, а според 14 процента това ще стане по-късно. Само 2 процента очакват рецесията да започне тази година спрямо 10 процента при предишното проучване, направено през февруари. Тогава 25 процента залагаха на рецесия през 2021 година.

Анкетираните са на мнение, че растежът ще бъде удължен от промяната в паричната политика на УФР, което в края на юли понижи лихвите за първи път от единайсет години, коментира председателят на асоциацията Констанс Хънтър, която е и главен икономист на Кей Пи Ем Джи (KPMG).

Според 46 процента от участниците в проучването централната банка на САЩ ще свали поне още веднъж ставките до края на годината, а според 32 процента равнището им ще се запази, посочва АФП.

Анкетираните, включени в изследването, проведено между 14 юли и 1 август, работят предимно за корпорации и търговски сдружения, уточнява АП.