Катрин Тай, която бе избрана от новия президент на САЩ Джо Байдън да обнови търговската политика на Вашингтон и да я насочи към работниците и "обикновените американци", а не към корпорациите, ще получи възможност да обясни какво ще означава това на практика при изслушването за утвърждаването й на поста днес, 25 февруари.

Изявлението на Тай пред финансовата комисия на Сената от месеци се очаква напрегнато от промишлеността, търговските партньори на САЩ от Пекин до Брюксел, трудови организации и законодатели. Всички те са се наредили на дълга опашка в очакване да започнат да лобират пред Тай, веднага след като тя бъде утвърдена на поста.

Като постоянен търговски представител на най-голямата световна икономика, най-големия вносител на стоки и втори по големина световен износител след Китай, Тай ще разполага с огромна сила, особено след четирите години на сътресения, предизвикани от бившия президент Доналд Тръмп.

На Тай, топ експерт по търговски въпроси в постоянната бюджетна комисия на Камарата на представителите, гледат като на неуморен и непоклатим преговарящ, с дълбоки познания за Китай, която неотдавна пожъна похвали за включването на по-строги стандарти за защита на труда и околната среда в търговското споразумение на САЩ с Канада и Мексико.

Тай не споделя много за конкретните си планове, но според представители на бранша и сътрудници в Конгреса едно е сигурно - тя ще добави към уравнението защитата за трудовите права.

През януари Тай заяви пред Националния съвет за международна търговия, че в центъра на търговската политика на САЩ трябва да бъдат работниците, да бъде фокусирана върху гражданите като хора, издържащи семейства, а не просто като потребители - ключово послание, което често бива повтаряно от водещите експерти по икономическа политика в екипа на Байдън.

В Женева делегацията на САЩ неотдавна говори с тревога за случаите на нарушаване на трудовите права и използване на принудителен труд в Мианма - изявление, което според представители на администрацията отразява засиленото внимание към работниците у дома и в чужбина.

Новоизбраният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо Ивеала посочи, че търговските представители на Байдън са се съгласили с нея, че търговията да стане въпрос, който е от значение за обикновените хора, за да се възстанови доверието в организацията и световната икономика.

Великобритания, Кения, Япония и други настояват за нови или разширени търговски споразумения, но администрацията на Байдън замрази всякакви нови преговори, докато се извърши всеобхватен преглед на всички търговски политики на Тръмп.

Засега Тай ще се фокусира върху прилагането на вече съществуващите търговски сделки, включително разпоредбите, насочени към защита на работниците, които самата тя помогна да бъдат добавени към търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико.

Според европейски представител Брюксел очаква да види как Тай ще изпълни обещанието на Байдън да възстанови връзките със съюзниците.

"Надяваме се да започнем да наблюдаваме първите сигнали за това как тя ще изпълни тази цел. И разбира се, възможно най-бързо уреждане на споровете", каза европейски представител, имайки предвид митата за стоманата, алуминия и самолетостроенето, както и данъците за дигиталните услуги, които Тръмп наложи или с които заплаши.

"Тя ще трябва да убеди сенаторите, че ще действа твърдо спрямо другите страни, които се възползват от нас", посочва Уилям Райнш, търговски експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"От нея ще се очаква да заеме твърда позиция към Китай", допълва той.

Председателят на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън обеща да придвижи бързо номинацията на Тай, което означава, че назначението й може да бъде гласувано от Сената идната или по-следващата седмица. Това ще я направи най-рано утвърденият постоянен търговски представител на САЩ от началото на 90-те години.

Хари Броудман, управляващ директор на Berkeley Research Group, отбелязва нарастващата значимост на търговията за икономиката на САЩ.

"Това е сигнал за значимостта на времето. Хората са нетърпеливи да я вземат на борда", казва Броудман.

Кен Монахан, директор по търговската политика в Националната асоциация на производителите, посочва, че очаква Тай да играе ключова роля в оформянето на търговската политика в сътрудничество с министъра на финансите Джанет Йелън, съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан и държавния секретар Антъни Блинкън.

"Когато става дума за търговски действия и преговори, нямам съмнения, че Катрин ще бъде на кормилото", казва той.

Превод от английски: Елена Савова, БТА