"Форд" (Ford Motor Co) обяви днес, че прекратяава бизнеса си в Русия, съобщи Ройтерс.

Американската корпорация съобщи, че финализира сделка за продажбата на 49-процентовия си дял в съвместното дружество "Солерс Форд", базирано в Русия, за "незначителна" цена, която не уточни, но има опцията да изкупи обратно акциите в рамките на пет години, "ако глобалната ситуация се промени".

По-рано тази година автомобилостроителната корпорация отписа активи в размер на 122 милиона долара, свързани с прекратяването на дейността й в Русия. Няма да бъдат предприемани допълнителни отписвания на активи във връзка с днешното съобщение, се казва в съобщение на корпорацията.

През 2021 г. компанията "Форд" е продала около 20 хиляди моторни превозни средства в Русия, по оценка на анализатори. През март тази година автомобилостроителната корпорация обяви, че прекратява своите "операции" в Русия.

"Форд" я е поредният автомобилопроизводител, който напуска страната след руската военна инвазия в Украйна. Германската компания "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) обяви по-рано днес, че продава активите си в Русия на местен инвеститор след като още в началото на март спря производството и износа за Русия.

Харалд Вилхелм, главен финансов директор на Mercedes, каза, че преместването му от Русия не се очаква да има сериозен нов ефект върху печалбите на компанията, предаде Би Би Си.

По-рано японският автомобилостроител "Нисан" напусна Русия след същия ход на "Тойота" и "Рено".

"Нисан" претърпя загуба от 700 милиона долара (600 милиона паунда), като предаде бизнеса си на държавно предприятие срещу номинална такса, според съобщенията по-малко от 1 паунд.

Други автомобилни фирми, включително "Ягуар", "Дженерал Моторс",  "Астон Марти" и "Ролс-Ройс", спряха доставките в страната още в първите месеци на войната.