Най-голям е интересът към пелетните печки по програмата на Столична община "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи", финансиран по ОП "Околна среда 2014-2020 г". Това съобщи зам.-кметът по екология Десислава Билева, която провери поставянето на първите отоплителни уреди (пелетни печки) в с. Железница, предаде БТА.

Билева каза, че всяко семейство, което се отоплява на дърва и въглища, може да подаде заявление, за да избере отоплително устройство - пелетна печка, климатик или отопление на газ, или чрез "Топлофикация София.

Заявления за смяна на отоплителните уреди може да се приемат до изчерпване на ресурса. Най-голям е интересът към пелетните печки, следвани от климатиците и газта. Отоплението чрез "Топлофикация София" е на последно място в избора на гражданите.

Отоплителните устройства се предоставят на домакинствата безвъзмездно, домакинството си осигурява пелетите.

Билева съобщи, че през тази година подмяната на отоплителните уреди е започнала на 27 септември в район "Панчарево" - селата Железница и Бистрица, защото те са по-нависоко и семействата по-рано започват отоплението на дърва и въглища. Към днешна дата това е 34-то домакинство, при което се монтира отоплителен уред.

"До края на годината имаме над 4 800 договора, подписани с домакинствата. Надяваме се до 30 на сто от тях да бъдат монтирани до 31 декември тази година. Всяко домакинство трябва да има готовност, за да бъде монтиран уреда", каза зам.-кметът по екология.