Ръководителят на изпълнителната власт в Хонконг разкри днес плановете си за съживяване на китайския икономически център, надявайки се по този начин да привлече международни експерти в града, който страда от рецесия и отлив на работна ръка, предаде Франс прес.

Джон Ли, бивш шеф на службите за сигурност в Хонконг, който беше назначен за ръководител на изпълнителната власт през май, произнесе първата си реч за планираните политики, като постави акцент върху съживяването на икономиката и поддържането на сигурността.

"През последните две години работната ръка е намаляла със 140 000 души. За да поощри и задържи местните работници, правителството ще започне лов на работна ръка от целия свят", заяви Ли.

Хонконг преживява труден период след връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г.

Масовите и на моменти съпътствани с насилие продемократични протести от 2019 г. бяха последвани от репресии над опозицията. По време на пандемията в града бяха въведени едни от най-строгите мерки в света, включително дълги периоди на карантиниране и забрана за масови събирания. Мерките продължиха много след като други финансови центрове решиха да отворят наново и да живеят с вируса.

Бюджетният дефицит в специалния административен район нарасна значително и вероятно ще приключи годината в рецесия.

С надежда да обърне негативните тенденции Джон Ли предложи създаването на инвестиционен фонд от 30 милиарда хонконгски долара (3,9 милиарда евро) в опит за привличане на чуждестранни компании.

Хонконг обещава и специални привилегии за най-ценните си кадри - тези, които печелят 2,5 милиона хонконгски долара годишно или притежават диплома от един от стоте най-добри университета в света и са се реализирали според образованието си.

В речта си Джон Ли очерта новите насоки в различни сфери на обществения живот, посочи Ройтерс.

В политически план той заяви, че ще бъдат предприети стъпки за промяна флага и герба на Хоконг в съзвучие с китайските национални символи. Икономическите инициативи ще включат промени на хонконгската борса, подкрепа за малките и средните предприятия, развиване на въглеродния пазар.

Хонконг също така се подготвя за въвеждането на дигитален еквивалент на хонконгския долар и, в сътрудничество с централните институции, за пробно изпитание на дигиталната валута "е-китайски юан".