В словото си на откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви повишаване на прогнозата за растежа на гръцкия брутен вътрешен продукт през 2011 г. от 3,6 на 5,9 процента.

В традиционната програмна реч в началото на най-голямото търговско изложение в Гърция той направи обзор на икономическите постижения на правителството си и припомни, че през второто тримесечие на тази година гръцката икономика е отбелязала растеж от цели 16,2 процента на годишна база. Той каза, че през последните две години депозитите са нараснали с 35 млрд. евро, 20 млрд. от които са спестявания на домакинствата, а безработицата е спаднала с 2 процентни пункта.

Мицотакис изтъкна, че всичко това е постигнато, въпреки че 19 от 26-те месеца, откакто правителството му пое управлението, са преминали в кризисни ситуации - миграционна криза, пандемията от коронавирус, природни бедствия, международно напрежение.

Гръцкият премиер подчерта, че въпреки тези трудности са били въведени различни облекчения за икономиката, но и за гражданите, страната има достъп до евтино международно финансиране, миграционният натиск вече е почти нулев, а отбранителните способности на страната са укрепени. Сред успехите на кабинета си Мицотакис спомена и успешната ваксинационна кампания.

Той се спря и на навлизането в страната на големи международни компании като "Майкрософт", "Сиско", "Пфайзер". Мицотакис спомена и обявената вчера продажба на миноритарен дял от 49 процента от държавния енергиен оператор за 2,1 млрд. евро.

През 2022 г. гръцкият премиер се ангажира с продължаване на намаляването на данъчната тежест, облекчения за икономиката и подкрепа за засегнатите от пандемията. Особен акцент той постави върху създаването на възможности за младежите, като обяви скорошното приемане на национален план за младежта. Ще бъде въведена подкрепа от 1200 евро през първите шест месеца за младежи до 29 години, които за първи път започват работа, като сумата ще бъде разделена между работещия и работодателя. От 1 януари ще бъде отменен и данъкът върху мобилните услуги и преноса на данни за младежите, а за останалите потребители ще бъде намален. Към младежите, но и в подкрепа на ваксинацията, е насочено предоставянето на 50 гигабайта безплатни мобилни данни за юношите на възраст 15-18 години.

Гръцкият премиер обяви още, че вноската "солидарност" се отменя за всички заети и през 2022 г., както беше и тази година, а данъкът върху приходите на компаниите се намалява от 24 на 22 процента постоянно. Догодина ще бъде увеличен и броят на субсидираните работни места от 100 хиляди на 150 хиляди.

Поне до юни 2022 г. остава намаленият ДДС от 13 процента върху транспорта, кафето, безалкохолните напитки, киносалоните, като се разширява и в нови сектори като фитнесите и школите, а ДДС върху фуражите ще бъде намален на 6 процента. Мицотакис се ангажира и с намаляване на данъка върху недвижимата собственост за повечето домакинства.

Наред със стимулите за зелени инвестиции, Мицотакис обеща и държавни субсидии и мерки за ограничаване до минимум на повишаването на цената на електроенергията.

Гръцкият премиер се спря и на плановете на правителството си да прокара в близките месеци климатичен закон, по силата на който 30 процента от гръцките морски пространства да бъдат обявени за защитена зона, а в 10 процента да бъде напълно забранен риболовът. Той припомни и ангажимента си до 2028 г. страната да затвори всички въглищни електроцентрали - решение, което вече е довело до намаляването на въглеродните емисии с 18 милиона тона.

Мицотакис се спря и на плановете за развитие на Солун и региона. По-конкретно той обеща строежът на метрото в града да бъде завършен до 2023 г., а след това да бъде разширено и към западните квартали.

Накрая Мицотакис се ангажира отново, че икономиката повече няма да бъде затваряна. Същевременно той призова всички да се ваксинират и заяви: "Който се ваксинира, се освобождава".

Малко преди церемонията по откриването край Бялата кула в Солун имаше сблъсъци между полицията и демонстранти, които протестираха срещу задължителната ваксинация. Участниците в протеста хвърляха бомбички срещу силите на реда, които отвърнаха с водни оръдия.

Полицейското присъствие в Солун е засилено поради опасенията от инциденти. Демострации имаше с искания за укрепване на здравеопазването, както и на леви организации, като често на едни и същи шествия се издигаха едновременно лозунги с разнообразни искания.