Когато плановете бяха обявени, мнозина се възхитиха на мащаба и величието им. "Визия 2030" на Саудитска Арабия - планът на страната за диверсификация от зависимостта ѝ от приходите от петрол, включваше всичко - от ски писта в пустинята, през цял град само за спорт и развлечения, до мегаполис без автомобили и с нулеви въглеродни емисии - Неом.

"Визия 2030" имаше за цел и да промени възприятията за Саудитска Арабия на международната сцена. Различните проекти бяха представени като знак за модернизация на религиозно консервативната страна, управлявана от авторитарно кралско семейство, което не търпи политическо или социално несъгласие.

След обявяването на амбициозния план през 2015 г. обаче нещата се промениха много. През декември миналата година министърът на финансите на страната Мохамед ал-Джадаан заяви, че някои проекти по "Визия 2030" ще бъдат забавени. През април, по време на срещата на Световния икономически форум в Рияд, Ал-Джадаан заяви, че Саудитска Арабия се адаптира към настоящите обстоятелства.

Например гигантската, блестяща линия от огледални небостъргачи в пустинята - един от най-важните подпроекти на Неом, се намалява от първоначалната дъга с дължина 170 км до малко над 2 км. Това не е първата промяна в Неом. Проектът трябваше да бъде завършен до 2030 г., но сега изглежда, че ще отнеме още 20 години. Предвиждаше се той да струва около 500 млрд. долара, но според наблюдатели разходите могат да достигнат до 2 трилиона долара.

Закъснения и надхвърлени бюджети

И други части от "Визия 2030" не вървят по план. Някои от по-амбициозните проекти имаха за цел да привлекат чуждестранни инвеститори в Саудитска Арабия, но пустинното кралство изпитва затруднения в тази насока и нивата на преките чуждестранни инвестиции остават по-ниски от прогнозираните. Анализатори твърдят, че регионалната нестабилност - като например конфликтът в Газа, и липсата на прозрачност на саудитските регулации карат инвеститорите да се колебаят.

Саудитска Арабия винаги е знаела, че ще плати голяма част от сметката за "Визия 2030". Но сега изглежда, че ще трябва да плати почти цялата. Голяма част от това финансиране идва от Публичния инвестиционен фонд (ПИФ) - един от най-големите държавни инвестиционни фондове в света, захранван от приходите от саудитски петрол.

През март саудитското правителство прехвърли 8% от акциите на държавната петролна компания "Арамко" в този фонд. Това означава, че ПИФ вече притежава 16% от "Арамко", която се оценява на 2 трилиона долара - четвъртата най-ценна компания в света. Критиците изтъкват и факта, че макар ПИФ да управлява портфейл от активи на стойност 940 млрд. долара, той разполага само с около 15 млрд. долара средства.

Според анализатори именно тази зависимост от цените на петрола прави проектите по "Визия 2030" уязвими. Международният валутен фонд твърди, че саудитците се нуждаят от цени на петрола около 96 долара за барел, за да финансират "Визия 2030". През тази година цената на барел суров петрол се е повишила от около 70 долара през януари до около 81 долара този месец.

Благодарение на "Визия 2030" делът на жените на пазара на труда в Саудитска Арабия трябва да достигне 34%

Снимка: AP/БТА

Тази седмица бизнес медията Блумбърг също така съобщи, че Саудитска Арабия е станала най-големият емитент на облигации сред развиващите се пазари, изпреварвайки Китай за първи път от повече от десетилетие. Банкери заявиха пред "Блумбърг", че Саудитска Арабия няма да може да продължи да емитира облигации със сегашното темпо твърде дълго, тъй като разходите за финансирането им - т.е. плащането на лихвите - ще станат твърде големи.

Сериозен ли е проблемът пред "Визия 2030"?

"Като се вземат предвид тези фактори е трудно да не се стигне до заключението, че в момента Саудитска Арабия донякъде жонглира с икономическата политика", казва Робърт Могелницки, старши научен сътрудник в Института за арабските държави от Персийския залив във Вашингтон.

Някои от последните изявления на саудитски официални лица, в които се посочва, че може да се наложи преоценка на сроковете за някои проекти, могат дори да се считат за сравнително необичайни, казва той. "Това е нещо, което не сме чували от стартирането на "Визия 2030". Въпреки това Могилницки твърди, че "състоянието на "Визия 2030" не е толкова катастрофално, колкото много хора го представят. Реалността е, че тя е "някъде по средата."

Някои аспекти на "Визия 2030" работят добре. Американската инвестиционна банка Citigroup констатира през февруари, че в области като участието на жените в работната сила, равнището на собственост на жилища сред местните жители и приходите от сектори, несвързани с нефта, е отбелязан "значителен напредък".

В изявление от юни, след мисия в Саудитска Арабия, изследователите от Международния валутен фонд заключиха, че "безпрецедентната икономическа трансформация в страната напредва добре". Те също така приветстваха "преразглеждането на приоритетите на разходите" във връзка с "Визия 2030".

Откакто Саудитска Арабия стартира "Визия 2030", различните проекти в нея се развиват, обясни Могилницки. Някои проекти, като например разработването на екологичен водород, сега се разглеждат като по-целесъобразни, а на други ще бъде даден по-дълъг срок. Нищо от това няма да застраши властта на саудитското управляващо семейство, отбеляза той.

"Саудитците определено все още разполагат с много карти, но също така е вярно, че в момента те не разполагат с най-силната възможна ръка", заключава Могилницки. "Визия 2030" постави началото на голяма и фундаментална промяна в икономическите и социалните траектории на Саудитска Арабия. Но предстои още много работа."

Материалът е публикуван в DW