Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд обяви днес, че в източната част на кралството са открити общо седем нови находища на петрол и природен газ. Това съобщи Саудитската агенция по печата (Saudi Press Agency - SPA), цитирана от Ройтерс и БТА.

Залежите са били открити от саудитската корпорация "Сауди Арамко" (Saudi Aramco). Те включват три находища на петрол и четири на природен газ.

Саудитска Арабия притежава около 17 на сто от всички доказани петролни залежи в света, се посочва на сайта на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Кралството е лидерът на ОПЕК, като играе важна роля в движението на цените на световните петролни пазари.

Понастоящем "Сауди Арамко" произвежда около 9 милиона барела суров петрол на ден, около три четвърти от максималния си капацитет, за да спази съкращенията на добива, договорени от ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+.

Най-големият износител на петрол в света търгува при по-високо съотношение цена/печалба от други световни петролни компании, включително "Ексон Мобил" (ExxonMobil), Би Пи (BP) и "Шел" (Shell).

Петролният гигант също така инвестира в рафинерии и нефтохимически проекти в Китай, както и на други места, и изостри фокуса си върху газа, като направи първия си "набег" с втечнен природен газ в чужбина миналата година.