Германските потребители ще получат финансов стимул от началото на юли, след като днес депутатите и в двете камари на парламента (Бундестага и Бундесрата) приеха пакет от мерки за намаляване на данък добавена стойност (ДДС) и кешова инжекция за семействата с деца, предаде ДПА.

Стандартният ДДС ще бъде понижен от 19 на 16 процента, а за храните и други стоки от първа необходимост ще бъде намален от 7 на 5 процента. Целта е да бъде повишена покупателната способност на работещите, милиони от които в момента взимат по-ниски заплати заради орязаното работно време, наложено от натиска на коронавирусната пандемия върху икономиката.

Втората част от стимулиращия пакет, приет от долната камара на германския парламент с подкрепата на консерваторите на канцлера Ангела Меркел и техните коалиционни партньори от Германската социалдемократическа партия, е 300 евро бонус за семействата за всяко дете, имащо право на надбавки.

Сумата ще се изплаща на две вноски: 200 евро през септември, а останалите - месец по-късно.

Очаква се мерките да влязат в сила на 1 юли.

Правителството на Германия планира да изтегли още заеми, за да си позволи стимулите през тази очертаваща се като рекордна година за иначе фискално консервативната страна, припомня ДПА.