Няма икономическа и житейска логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища при присъединяването на България към Еврозоната, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на среща на бизнеса с правителството.

Той посочи, че подобна е била ситуацията в балтийските държави и другите страни, които са се присъединявали към Еврозоната.

Влизането на страната в Еврозоната ще допринесе за предимства за цената на финансирането на българската икономика, както и до по-голяма сигурност на финансовата система, изтъкна Горанов.

Българският финансов министър гледа на бъдещия престой на страната в ERM II като формален.

Горанов е категоричен, че никаква промяна в паричния режим не може да има преди приемането на еврото. "Няма здравомислещ български политик, който да поставя въпроса за промяната на валутния курс. Левът ще бъде сменен с еврото със сегашния курс 1.95583", увери министърът.

Кога ще ни приемат

Горанов заяви, че е твърде оптимистично България да влезе в еврозоната през 2022 година. Ден по-рано Горанов сам постави датата 1 януари 2022 година целева за въвеждането на единната европейска валута. Днес Горанов уточни, че "технически почти е невъзможно".

"Вчера казах 2022 година, но не съм убеден, че ще успеем в рамките ѝ. Тези технологични причини, свързани с подготовката на конвергентния доклад на база на отчета за втората година от престоя ни в ERM. За мен в момента, в който бъдем допуснати, българският лев в ERM, нещата са по-скоро случили се", каза още Горанов.

Горанов посочи, че за окончателната дата трябва да се изчака, защото, ако през лятото на 2019 г. страната ни се присъедини към ERM II, то трябва да минат поне две години, в които България да бъде част от валутно-курсовия механизъм, преди да бъде изготвен доклад за напредъка ни. На базата на този доклад ще бъде направен анализ и ще получим оценка кога ще приемем еврото за основна валута.

Няма нито една смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономически инфраструктури, наречена евро, заяви финансовият министър.

Защо позицията на БСП е такава?

Горанов изрази недоумение от позицията на БСП, която от известно време се тиражира в общественото пространство, че няма нужда България да бърза с присъединяването към "клуба на богатите". "Малко са толкова важните национални цели, каквато е перспективата за присъединяване на България към еврозоната. В системните политически партии има почти стопроцентов консенсус по темата. Няма смислена причина за държава с фиксиран валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните икономически инфраструктури", каза Горанов.

Според него през юли България ще е готова да подаде заявление за членство в ERM II. От думите му стана ясно, че "няма съществена причина да ни бъде отказано". Той подчерта, че не вижда повод за политически сътресения и смяна на посоката, която правителството е задало. Горанов обаче е категоричен, че в момента, в който българският лев бъде включен към влаутно-курсовия механизъм, "нещата ще станат необратими".

 

Преди Горанов отношение по въпроса взеха премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Валдис Домбровскис. Според Борисов влизането в еврозоната ще дисциплинира бългалските банки. Домбровскис пък сподели опита на Литва при приемането на еврото. Първоначално литовците изпитвали недоверие към общата валута, а сега я приветствали.