Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог изтъкна по време на среща на бизнеса с правителството, че е информиран, че болшинството от българите са за въвеждането на еврото.

Това не беше така в Латвия, каза той в отговор на въпрос за сравнение между България и прибалтийската страна в процеса на присъединяване към Еврозоната.

Същевременно Домбровскис изтъкна, че доста работа предстои да се обясни на хората в страната какво полезно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде убедено обществото в това. Той посочи, че сега гражданите на Латвия са убедени от ползата от еврото и го приветстват.

Домбровскис посочи още, че при сравнението на процеса на присъединяването към Еврозоната на Латвия и България се вижда, че предизвикателствата пред двете страни са донякъде доста различни. В Латвия се обсъждаше план за присъединяване към Еврозоната, когато тя беше в криза, а Латвия тогава излизаше от международна програма за кредитиране за периода 2008 - 2011 г., като се поставяха въпроси за нейната готовност, каза Домбровскис. Контекстът беше различен и от тази гледна точка да се убедят хората бе доста по трудно, допълни той.

Вчера пред БНР еврокомисарят изтъкна, че за да влезем в еврозоната трябва да имаме банкова стабилност. Засега единствения проблем пред българските банки бил лошите кредити, които са двойно по големи от средното за ЕС.