"Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили". Това обяви по NOVA служебният министър на икономиката Кирил Петков, без да казва името на компанията. Той уточни, че в следващите 14 дни ще стане ясно дали меморандумът ще бъде подписан.

Ако успеем за 5 седмици да изчистим подробностите пред инвестицията и строителствто на фабрика в България - ще покажем, че нещата, в които сме добри, се реализират - иновации, конкурентоспособност, коментира Кирил Петков.

Той отбеляза, че привличането на инвеститора е плод на усилията на много хора хора, включително на частна фирма, която привлича инвестицията.

От друга страна министърът изтъкна значимостта на инициативата "Три морета" като голям шанс за България. Страната ни има голям потенциал, може да привлече гиганти като Google, Amazon. "Когато сложим България на картата." Да сме място на високата добавена стойност - тогава ще дойдат големите, подчерта Кирил Петков.

Как се харчат обществени пари за обществени поръчки

Разговорът с министър Петков започна с обществения ресурс и обществените поръчки.

"Това, което забелязах във всички звена на моето министерство е липсата на прозрачност. Какво означава това? Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката - съвсем нормално е да се каже как тези пари са тези и тези приоритети. И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати. Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата", коментира министърът.

По неговите думи държавата като съществуване няма средства. "Средствата са на хората и на бизнесите", подчерта Петков и допълни: "Идеята - "аз съм държавата и раздавам пари" - е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, малки бизнесчета, плащащи осигуровки и данъци - бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се харчи".

Министърът даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите. "Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип - ти искаш да дадеш на едни "наши" фирми, едни средства по непазарен начин. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората - като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета", отбеляза Петков.

"В Министерството на икономиката, където и да погледна - има много кадърни хора. Аз съм очарован от работата си с тях. Те са професионалисти, те си гледат работата. Но тези инхаус структури - като "Автомагистрали", Държавната консолидационна компания - са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър - няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега - дори да не съм доволен от работата им - не мога да ги заменя", заяви Петков.

По отношение на ББР министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет.

"Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР - е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури."