Десетки представители на бизнеса, засегнати от последната заповед на здравния министър и мерките в борбата с Covid-19, излязоха на протест в Кърджали. Те блокираха за близо 30 минути кръговото движение на автогарата, от където преминава основният трафик към ГКПП "Маказа".

Вижте снимки

Тяхното основно искане е заповедите за затваряне или ограничаване в заведения, барове, ресторанти и др. да бъдат предхождани от социални и икономически мерки, с които да се гарантира бъдещето на фирмите и служителите.

"В Европа когато затворят един бизнес, компенсациите в капиталов оборот са 80 процента. В България миналата година бяха 20 процента, а в момента не се знае колко процента ще бъде този оборотен капитал", каза по време на протеста Кадир Мустафов, координатор за Кърджали на Българската асоциация на заведенията. По думите му, е оставена вратичка за работа с минимален капацитет, което е по-скоро в ущърб на фирмите. "Тази мярка хем ги ограничава, хем не ги спира и по този начин държавата не е длъжна да ги обезщетява", обясни Мустафов.

Снимка: БТА

"За нас е важно да бъде отворена икономиката. Да се намери механизъм, по който ще се работи, без каквито и да е ограничения, при положение, че има ваксина, има преболедували хора, има тестове", каза Павлин Петков, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Снимка: БТА

Присъстващите на протеста в Кърджали споделяха, че откакто са отворени през март, работят на 50 процента капацитет, но разходите по заведенията и наемите за тях са на 100 процента.

Протестът в Кърджали продължи няколко часа, като шествието се придвижи по основни пътни отсечки. Сред протестиращите са собственици на барове, заведения, на сватбени салони, хотели, музиканти, изпълнители, сватбени агенци, казина.

Участниците в него обявиха, че ще блокарат града не само днес, но и на 28 септември, когато се готвят протести в цялата страна.

Снимка: БТА