Тази година най-голямата дамска бизнес организация у нас - Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), отбелязва своята 10-годишнина. Kулминационното събитие в календара на честванията е Глобалният форум на жените лидери IDEI 2023, който ще се проведе на 2 ноември в Гранд Хотел Милениум - София. По време на конференцията организацията ще постави фокус върху дългогодишната си работа, свързана с развитието на проекти и дейности в подкрепа на равенството между половете, многообразието и приобщаването на различните в бизнеса.

Форумът си поставя за цел популяризирането на успешните идеи и практики на личности, компании и организации в стремежа им към създаване на по-устойчиво, стабилно и равнопоставено общество. В панелните дискусии доказани български и чуждестранни професионалисти и вдъхновяващи лидери в сферата си ще споделят предложения или вече работещи решения за равнопоставеност, както и свои лични мотивиращи истории за преодоляване на стереотипите.

Първият панел в програмата - DARE предизвиква традиционните възгледи с въпроса: "Има ли невъзможни територии за жените?". Участниците в дискусията са забележителни личности като актрисата Ели Скорчева, която спечели наградата за главна женска роля в тазгодишното издание на международния филмов фестивал в Карлови Вари, носителката на Букър за 2023 г. Анджела Родел и военният пилот лейтенант инж. Йоанна Данева. Бояна Ачовски, генерален секретар на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (GIE) и студентката в Embry-Riddle Aeronautical University САЩ в специалност "Космическо инженерство" - Татяна Иванова също ще разкажат своите впечатляващи истории, пример за воля и борбеност, с които по пътя към успешната реализация, превъзмогват предизвикателства и обществени стереотипи.

Панелът EMPOWER, ръководен от Хедвиге Нюенс, управляващ директор на Международната банкова федерация и президент на European Women on Boards, ще се фокусира върху ключовата ролята на бизнеса за овластяване на жените. Изключителни професионалисти, като оглавяващата отдела за "Многообразие, равенство и приобщаване" в УниКредит Груп - Сара Гей и Фелиситас Лихтенберг, глобален ръководител на отдела "Разнообразие и приобщаване" във финансовo-технологичната компания SumUp, ще споделят опита си за изграждане на равнопоставена среда в международни компании. Какви са добрите примери в тази посока на фирми, работещи на българския пазар, ще разкажат Илия Гърков, вицепрезидент и изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс, Ваня Манова, регионален мениджър на MasterCard за България, Сверена Македония, Албания и Косово и Петър Торнев - управляващ директор на Accenture България.

Последният панел във форума - INVOLVE ще бъде модериран от Лидия Шулева, бивш вицепремиер, министър на икономиката и министър на труда и социалната политика, както и член на Европейския и българския парламент. В дискусията, в която ще вземат участие Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика и Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, акцентът ще е върху това как държавата работи за насърчаване на равенството и социалното включване в обществото ни.

Тези провокиращи размисъл теми и забележителни лектори са само част от акцентите на Глобалния форум на жените лидери IDEI 2023, който обещава ценни идеи и задълбочени дискусии по темите за равнопоставеността, многообразието и включването на различните.

Пълната програма на форума и информация за лекторите можете да намерите в сайта на СЖББ.

За Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ)

Съветът на жените в бизнеса в България е сдружение, осъществяващо дейност в обществена полза, чиито основни цели са утвърждаване и популяризиране на добрите практики и програми за равнопоставеност между половете, насърчаване на професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърски позиции, подкрепа на младите специалисти за реализиране на потенциала им в България и развитие на проекти с цел утвърждаване на бизнеса и развитие на таланти в различни бизнес сфери.