България трябва да модернизира газовата мрежа и да произвежда повече електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Това пише в публикацията "България залага на водород" на икономическата агенция Germany Trade and Invest, съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара, предаде БТА.

По пътя към климатична неутралност България иска да замени около 1,1 на сто от изкопаемите си горива с водород до 2030 г. Предприемачите, заинтересованите страни и политиците виждат най-голям потенциал за използване на енергия от водород в промишлеността - например за производството на амоняк, който е основен материал за азотни торове, както и в транспортния сектор, се отбелязва в публикацията.

Разширяването на възобновяемите енергийни източници е на преден план

В момента в България няма зелен водород, а само т. нар. сив водород. Досега електроенергията за електролиза се генерира с природен газ или водородът се произвежда чрез трансформация на пара в петролните рафинерии.

"България има голям потенциал за производство на зелен водород, защото в средносрочен план тя ще има евтино производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници", казва Тодор Маджаров, съосновател на Българския водороден институт, цитиран в публикацията. Институтът съществува от май 2020 г. и има за цел да обедини компании и институционални партньори, за да реализират водородни проекти в България.

Транспортният сектор има голям потенциал

Необходимостта от наваксване и натискът за по-нататъшно развитие на декарбонизацията на производството и потреблението на енергия са големи, защото повечето от консумираната електроенергия в България не е климатично неутрална, се отбелязва в публикацията. Делът на въглищата в производството на електроенергия е 48 на сто.