Правителствата трябва да увеличат инвестициите във веригите за производство и съхранение на водород, за да помогнат за намаляване на нетните вредни емисии до нула, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ, или IEA), предаде Ройтерс.

Досега държавите и частните инвеститори са предложили само около една четвърт от необходими 1,2 трлн. долара до 2030 г. за разработване и внедряване на водорода и превръщането му в част от глобалните стратегии за нулева нетната емисионна стойност, каза базираната в Париж организация.

Усилията трябва да бъдат насочени към получаване на водород в повече сектори и разработване на технологии, които да направят по-евтино производството на възобновяеми източници, се добавя в доклада на МАЕ.

Водородът не произвежда директни емисии на замърсители или парникови газове, когато се използва като гориво. Но цената на производството и притесненията за това как се произвежда, представляват бариера пред разширеното му използване.

Докладът на МАЕ посочва, че водородът, произведен с възобновяеми източници, може да струва между два и седем пъти повече от производството му от природен газ без т.нар. "улавяне на въглерод". Новите мащабни технологии биха могли да помогнат за запълване на тази ценова разлика.

"Почти целият водород, произведен днес, идва от изкопаеми горива без улавяне на въглерод, което води до близо 900 милиона тона емисии на въглероден диоксид (CO2), еквивалентни на комбинираните емисии на CO2 на Обединеното кралство и Индонезия", съобщават от IEA.