Федералният социален съд на Германия постанови, че мъж, който се подхлъзнал, докато вървял от леглото към компютъра, който използва, може да отговаря на изискванията за застраховка за производствени злополуки, тъй като официално е отивал на работа, съобщава The Guardian.

Мъжът работел от вкъщи и се спускал по вита стълба към работното си бюро, което се намира един етаж под спалнята му, когато се подхлъзнал и си счупил прешлен. Застрахователната компания на работодателя не сметнала травмата за "производствена" и отказала да покрие разходите, затова германецът се обърнал към съда.

Две по-ниски съдилища отказали да счетат пътуването от леглото до домашния офис за "пътуване" до работа, но германският федерален социален съд разпоредил мъжът да бъде обезщетен. Съдията постановил, че германецът обикновено се захваща за работа "веднага, без първо да е закусил".

Важно е да отбележим, че според немското законодателство застраховката срещу злополука се предоставя само в случай на "първо" пътуване до работа, така че ако човек отиде на закуска в кухнята и падне, искането му може да не бъде удовлетворено. В случая обаче "ищецът е претърпял трудова злополука, когато е паднал на път за домашния си офис сутринта", се казва в решението.

Според решението на съда, ако застрахователната дейност се извършва у дома или на друго място, където служителят работи, следва да се осигури застрахователно покритие в същия размер, както при извършване на дейност в офиса.

The Guardian отбелязва, че не е известно дали германецът е работил у дома във връзка с пандемията или е започнал да работи дистанционно дори преди въвеждането на ограничителни мерки за борба с разпространението на коронавируса. В постановлението се казва, че законът се прилага за "зони за дистанционна работа", които са "работни места, оборудвани с компютър и инсталирани от работодателя за постоянно в частните помещения на служителите".

Превод и редакция: Иван Христов, Aгенция "Фокус"