Германия може да си позволи нов пакет помощи за няколко милиарда евро, без обаче да се отказва от "дълговата спирачка". Това заяви днес министърът на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Франс прес и БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща на 11 август нов пакет от помощи за домакинствата с оглед скока на цените в секторите на електроенергията и хранителните стоки, които се очаква да се влошат допълнително тази есен. Той обаче обеща завръщане към бюджетна строгост идната година, ограничавайки държавния дефицит до 0,35 на сто от брутния вътрешен продукт.

В отговор на въпрос в интервюто му за в. "Райнише пост" относно размера на тези евентуални субсидии, финансовият министър заяви, че "неголямо двуцифрено число в милиарди евро би било възможно".

Този нов пакет от мерки за подкрепа ще е насочен към домакинствата с ниски и средни доходи и ще включва и мерки в посока на енергоемките компании, уточни министърът.

Инфлацията в Германия достигна 7,5 на сто през юли, което е малко под регистрираните през юни 7,6 на сто.

Есента и зимата в най-голямата европейска икономика обаче се очертават като много трудни заради енергийната криза, която тепърва предстои, каза икономическият министър Роберт Хабек.

Сметките на германците за отопление и електроенергия ще скочат през есента след решението на правителството повишението на цените на електроенергията да се поеме от крайния потребител.

Канцлерът Шолц не уточни срока и размера на пакета субсидии, но потвърди ангажимента на правителството за връщане през 2023 година към конституционните правила за бюджетна дисциплина след тригодишна пауза заради пандемията от КОВИД-19.

Някои гласове, най-вече от партия "Съюз 90/Зелени" и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), призоваха да се удължи периодът на неприлагане на "дълговата спирачка", ако икономиката на страната силно се влоши.