Броят на заразените с Ковид-19 в германските провинции все още е твърде голям и хората трябва да ограничат повече контактите си, за да се забави разпространението на болестта, каза днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Немските министри ще обсъдят по-късно през деня допълнителни мерки за овладяване на най-голямата здравна криза от век в страната, допълва БТА.

Алтмайер допълни, че помощта за смекчаване на последиците от коронавируса за компаниите не може да продължи безкрайно.

"Трябва да направим повече за намаляване на социалните контакти", допълни той.

Показателно за тежестта на икономическите последици от пандемията е и това, че делът на компаниите, които използват държавната смеха за запазване на работни места е нараснал до 28 процента през ноември спрямо 24,8 на сто през октомври, посочи институтът Ифо (Ifo). Това е първият растеж от месеци.

Макар Германия да е в режим на частични ограничителни мерки от началото на ноември, броят на новозаразените е нараснал за едно денонощие с 11 169 до 1 053 869, по данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох".

Алтмайер обеща, че данъците няма да се увеличат преди изборите в края на идната година.

Хелге Браун, началник на канцеларията на канцлера Ангела Меркел, също предупреди, че държавната помощ няма да успее изцяло да смекчи последиците от вируса за компаниите.

Макар държавните стимули да помагат на повечето компании да оцелеят в кризата, все пак последици ще има, каза той пред вестник "Ханделсблат".

Припомняме, че преди дни стана ясно, че ограничителните мерки за борба с коронавируса в Германия може да останат в сила чак до пролетта. 

Страната мобилизира огромни суми пари, за да смекчи влиянието на пандемията и се надява икономиката да излезе от кризата с пълна сила през 2021 година.