Инфлацията в Германия действително е била 4,5 на сто през октомври в резултат на силния скок на цените на енергията, предлагането на компоненти за производството и ефекта от отпадането на пониженото ДДС, потвърди Федералният статистически институт Дестатис (Destatis), цитиран от Франс прес и БТА.

Според окончателни данни показателят е достигнал най-високо равнище от август 1993 година, след като през септември нарасна до 4,1 на сто на годишна основа.

На месечна основа цените са се повишили с 0,5 на сто през октомври.

Покачването на цените е причинено главно от скока на цените на енергията, които са се покачили с 18,6 на сто за една година. Горивото за отопление дори е поскъпнало двойно за този период.

С наближаването на зимата цените на газа и електричеството се увеличават рязко в контекста на силното постпандемично търсене и след като през 2020 година спаднаха до исторически ниски стойности.

В Германия цените на горивото за отопление, на бензина и дизела се вдигат и от въведените през януари екологични налози за въглеродните емисии.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната е стимулирана и от базовия ефект в резултат на отпадането на понижените ставки за ДДС с 3 пункта в периода на пандемията.

През юни 2020 г. високата ставка на ДДС падна от 19 на 16 процента, а по-ниската - от 7 на 5 процента. Сред продуктите, на които се начисляваше едва 5% ДДС, бяха основни хранителни стоки като месо, мляко, яйца, зеленчуци и кафе.

Възстановяването на пълния размер на ДДС води до механично ускоряване на покачването на цените от юли насам, на годишна основа, като този ефект ще продължи до януари.

Освен това пандемията наруши веригите за доставки, предизвиквайки недостиг на суровини и части, а това засилва инфлационния натиск.

Подробната разбивка сочи, че цените на хранителните стоки са нараснали с 4,4 процента на годишна основа, с особено силно покачване при млечните продукти и яйцата (+6 на сто) и на хляба и зърнените храни (+5 на сто).