Колонията на Фугер е сред най-големите туристически атракции на Аугсбург. Но тя е и много повече от това: живописният квартал в сърцето на баварския град е най-старото социално селище в света. Нарича се "Фугерай" и е създадено още преди 500 години за нуждаещи се жители на града.

Едно много специално място в Германия

Който иска да живее тук, трябва да отговаря на няколко условия. Те са определени още през 1521 година от богатия аугсбургски търговец Якоб Фугер. В "къщите за бедняци" били настанявани надничари и занаятчии, които едва свързвали двата края. Условието било да са честни и да си търсят работа. Просяци не били приемани. За тях, според разбиранията на Якоб Фугер, трябвало да се грижат градските власти и църквата. 

И още няколко условия: в селището на Фугер били настанявани само хора, родени в Аугсбург, които освен това трябвало да са католици и по три пъти на ден да се молят за здравето на благотворителя си Якоб Фугер. Годишният наем, който се изисквал от тях, възлизал на 1 рейнски гулден, което в онези времена отговаряло на седмичната заплата на един занаятчия.

Днес, 500 години по-късно, наемът си остава същият - от жителите на квартала се събират по 88 евроцента годишно. И в наши дни настанените там трябва да са католици, но дали се молят по три пъти на ден за здравето на основателя на колонията - това едва ли може да се контролира.

Илона Барбер живее в селището от шест години. С малката си пенсия трудно успявала да плаща наем, затова много се зарадвала, когато ѝ съобщили, че молбата ѝ за настаняване във "Фугерай" е одобрена. Оттогава насам 71-годишната жена живее с две кучета, две котки и шест птички в жилище в селището на Фугер. "Много ценя солидарността между хората, които живеят тук. И, разбира се, факта, че не ми се налага да броя всяка стотинка", казва жената.

Две социални работнички се грижат за хората в селището на Фугер - отговарят на молбите за настаняване, посредничат в уреждането на евентуални конфликти, помагат в контактите с администрацията и т.н. 

В замяна на тази помощ от жителите на селището се очаква да се ангажират в съвместния живот - например като нощен пазач, тъй като след 22:00 часа портите на колонията към града се затварят. А всеки, който след този час иска да влезе на нейната територия, е длъжен да плати на нощния пазач 50 цента за вход.

Наследството на Фугер

Якоб Фугер подписва документа за създаването на селището преди 500 години - през август 1521. За онова време е било твърде необичайно заможен търговец като Якоб Фугер, който е забогатял от добива и продажбите на медна руда и други полезни изкопаеми, да помага на обеднели свои съграждани отново да стъпят на крака. По онова време членовете на обеднели семейства били изпращани в трудови лагери, откъдето на практика нямало излизане. Якоб Фугер обаче бил убеден, че на такива хора може и трябва да се помага. 

С годините селището на Фугер постоянно расте, а през Втората световна война там дори е построен бункер, в който да се укриват жителите му по време на бомбени нападения.

Междувременно селището на Фугер има собствен музей и магазин със сувенири за многобройните туристи, които го посещават.

А фондацията, която поддържа селището, все още се намира в ръцете на семейство Фугер - цели 500 години след създаването на това най-старо социално селище в света.

Текстът е публикуван ТУК