Лошата реколта през 2021 г. е довела до производство на по-малко храна тази година спрямо 2020-а. Това сочат данни на германското министерство на селското стопанство, според което причината са метеорологичните условия и болести по растенията, предаде ДПА.

Според предварителни данни Германия ще събере 42,1 млн. тона зърно. Това е спад с 2,7 на сто спрямо миналата година и с 4,8 на сто спрямо средните количества за периода 2015-2020 година, сочи доклад на министерството.

Германия трябваше да се справя с две катастрофални наводнения в две западни провинции през лятото, които опустошиха полетата. Дъждове и бури също забавят прибирането на реколтата и намаляват количеството й, посочи министърът на селското стопанство Юлия Кльокнер.

Макар реколтата да е слаба в цялата страна, ситуацията е различна в отделните региони.

Същевременно тази година е била по-добра за тревата и детелината, които се използват за храна за животни, след като миналите години бяха белязани от суша.

Малко икономически сектори са толкова уязвими от екстремните метеорологични явления, колкото е земеделието, подчерта Кльокнер.

Вече са видими резките последици за цените. Производствените цени на зърното и рапицата се повишиха през последните седмици. Това е добре за фермерите, които отглеждат тези култури, но е лошо за животновъдите, които трябва да купуват храна за животните.

Ефектът върху потребителските цени обаче зависи от това, колко обработка преминават продуктите, преди да стигнат до супермаркета.