Цяла Испания става високорискова дестинация за германците, след като Институтът "Роберт Кох" включи и Канарските острови в списъка с огнищата на коронавирус, предаде ДПА.

Часове по-късно германското министерство на външните работи публикува на сайта си препоръка да се избягват неналожителните пътувания до всички испански региони поради високия темп на разпространение на заразата.

Испания е изключително популярна дестинация за германските туристи, което прави туристическия й сектор силно зависим от парите, които те харчат там.

Туризмът като цяло дава 12 процента от испанския брутен вътрешен продукт. В сектора са заети около 2,5 милиона души.

Канарите обаче зависят още по-силно от туризма от всеки друг регион на Испания. Този сектор формира 35 на сто от БВП на архипелага. За 2019 г. около 2,65 млн. души. са посетили Канарските острови.

Новите регулации от германска страна стават факт въпреки усилията на властите на Канарите да овладеят разпространението на коронавируса чрез мерки като групови събирания максимум на 10 души и правила, задължаващи баровете и ресторантите да затварят в полунощ.

Решението на Берлин вероятно ще засегне редица германски туристи с оглед на това, че в няколко провинции на Германия новата учебна година все още не е започнала, което значи, че много семейства може още да не са се върнали от лятната си почивка.

В средата на август беше издадено предупреждение да не се пътува до останалата част на Испания, което наруши плановете за почивка на много германци и се отрази крайно негативно на испанския туристически сектор.

Германия определя дадена страна или регион като високорискови, когато за седемдневен период там е имало над 50 нови инфекции на 100 000 души. За Канарските острови тези стойности достигнаха 95,71.

Институтът "Роберт Кох" редовно осъвременява списъка със страните, които се смятат за рискови за пътуващите и към момента той включва 130 страни, включително САЩ, Русия и Египет.

А по отношение на вируса в страната, "Роберт Кох" съобщи, че расте броят на потвърдените случаи в Германия се е увеличил с 1311 до 246 166. Жертвите се увеличават с осем до 9321.