Лек растеж от 0,1 на сто на германската икономика през третото тримесечие е позволил да се избегне рецесия, предаде Асошиейтед прес.

Федералната статистическа служба съобщи днес, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,1 на сто спрямо предходните три месеца. Службата обаче е преразгледала към понижение оценката си за спада през второто тримесечие до 0,2 на сто вместо обявените по-рано 0,1 на сто.

Две поредни тримесечия свиване на икономиката означават техническа рецесия.

Анализаторите очакваха нов спад на БВП през третото тримесечие. Независимата група икономически съветници на германското правителство обаче посочи миналата седмица, че няма признаци за "широка, дълбока рецесия" или належаща необходимост от програма за стимулиране.

Компаниите за услуги и пазарът на труда са дръпнали нагоре страната, но промишленият сектор, начело с автомобилостроенето и машиностроенето отчитат спад в контекста на търговското напрежение.

На годишна основа най-голямата европейска икономика отчита растеж от юли до септември с 0,5 на сто след нарастването с 0,3 процента от април до юни, според сезонно коригираните данни, цитирани от Ройтерс.