Германия установи световен рекорд по използването на възобновяеми енергийни източници за производство на електроенергия. Това съобщи "Дойче веле", като се позова на данни от Eon.

За първите шест месеца на годината от вятър, вода, слънце и биомаса са получени 104 милиарда киловатчаса електричество. В тази цифра не влизат слънчевите панели, монтирани от домакинствата на покривите на къщи и сгради.

Най-много ток е бил произведен от вятърните електроцентрали, разположени по бреговете на Северна Германия. Според данните, те са дали в енергийната система над 55 милиарда ткиловатчаса.

През миналата 2017 година Германия е задоволила 33% от енергийните си нужди именно с електричество, получено от ВЕИ. Увеличаването на това електричество на годишна база е било 4%-нов световен рекорд.

Абсолютен рекорд е и осигуряването на 95% от електричеството на 1 януари 2018 година от ВЕИ източници. "Вече сме достигнали състояние, при което в енергийната ни система доминират възобновяемите източници", потвърди патрик Грайхен, шеф на берлинския аналитичен център Agora Energiewende.

За следващите 2 години Германия планира да увеличи добива на ток от вятър и слънце до 8 гигавата, което е равно на 7-8 атомни електроцентрали.

До края на 2018 година страната напълно ще се откаже да добива ток от ТЕЦ, работещи с въглища. На следващ етап ще спрат и произвеждащите ток газови електростанции.