Докато съм министър, няма да позволя дори един лев европейско финансиране за жп инфраструктура да не бъде усвоен. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на старта на модернизацията на железопътен участък Оризово-Михайлово, съобщиха от ресорното ведомство.

"Разпоредил съм на генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" на ежедневна база да ми докладва за хода и напредъка на всеки един от проектите", е допълнил министърът.

Той е уверил, че има разбирането на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, да бъдат придвижени възможно най-скоро всички забавени преписки и процедури.

По време на старта на строителните работи, министър Тодоров е обяснил, че до четири години жп линията Оризово-Михайлово ще позволява скорост на движение до 160 км/ч, за сметка на сегашната средна скорост от 65 км/ч.

"Инвестираме 218 млн. лева по линия на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" за цялостна рехабилитация на 37-километровата отсечка", е казал Георги Тодоров. По думите му проектът предвижда изграждане на жп линията в голяма част по ново трасе, което ще позволи да се достигнат европейските стандарти за железопътна магистрала.

"До дни даваме старт на изграждането на системи за сигнализация и телекомуникации от Пловдив до Бургас, и на реконструкцията на жп гара Нова Загора", е допълнил министър Тодоров. Според транспортния министър поетапното обновяване на всички компоненти на жп транспорта още веднъж потвърждава приоритета на държавата за успешно интегриране в европейската железопътна мрежа.

Проектът "Рехабилитация на железопътен участък Оризово-Михайлово" включва модернизация на железен път, съоръжения, контактна мрежа, сгради и системи за сигнализация и телекомуникации. Дейностите предвиждат още премахване на всички железопътни прелези, като на тяхно място ще бъдат изградени надлези и подлези, с цел по-голяма безопасност. Заложено е още изграждане на ново приемно здание на жп гара Оризово и реконструкция на жп гара Чирпан.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД "Евро жп инфраструктура", включващо фирмите "Инфраструктурно строителство" АД и "Марко Обра публика" АД, а срокът за завършване на всички дейности е до 49 месеца.