Министърът на финансите на Франция заяви днес, че настоящата политическа криза, може да се превърне във финансова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той визира програмата на новосформираната лява формация "Народен фронт", която по думите му е "пълно безумие", тъй като ще доведе до масова безработица и излизане от ЕС, заяви пред финансовият министър Брюно льо Мер пред "Франсенфо", цитиран от "Фигаро".

Президентът Макрон свика предсрочните избори, които ще бъдат произведени в два тура, на 30 юни и 7 юли, след като центристкият му съюз бе победен от "Национален сбор" на Марин Льо Пен на европейските избори в неделя.

Програмата на "Народния фронт", който включва "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия гарантира "икономически срив", заяви Льо Мер, визирайки предложението за увеличаване на минималната заплата до 1600 евро.

Според Брюно льо Мер "програмата на този ляв съюз ще отхвърли ограниченията за строги икономии в пакта за стабилност. Левицата отхвърля пакта, европейската дисциплина и Европа.

За първи път ляво обединение обръща гръб на Европа", заяви министърът, който не е сред кандидатите за предстоящите парламентарни избори.

Министърът подчерта също, че програмата е "изтъкана от лъжи", имайки предвид обещанията за намаляване на ДДС, национализация на магистралите, пенсиите.

Брюно Льо Мер изтъкна също, цитиран от Ройтерс, че спредът (разликата в лихвите) между дълговите книжа на Франция и тези на Германия (които се смятат аз най-нискорискови в еврозоната) е достигнал 17-годишен максимум.