Френският президент Еманюел Макрон днес потвърди, че се подготвя проект за изграждане на още осем ядрени реактора във Франция, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Той обяви това в реч, посветена на решението му да свика предсрочни парламентарни избори след тежката загуба на неговата либерална партия от крайната десница на скорошните избори във Франция за Европейски парламент.

Програмата на бъдещото правителство ще трябва да включва важни решения, като изграждането на осем реактора, нещо което е от съществено значение за реализацията на енергийния преход, заяви френският президент.

Франция е една от страните с най-много ядрени мощности в света, като обикновено произвежда над 70% от своята електроенергия с 56 реактора, като чрез износ осигурява около 15% от електроенергията в Европа.

Още в края на 2022 г. президентът Макрон заяви, че страната му ще даде нов тласък на ядрената енергия и се ангажира да построи нови реактори - но тогава спомена шест на брой, на цена близо 52 милиарда евро (55 милиарда долара). Като първа стъпка към реализиране на плана френското правителство започна да изкупува миноритарните дялове на акционери на "Електрисите дьо Франс" (Électricité de France S.A, EDF), за да се стигне до национализация на обременената с дългове енергийна група, което според Макрон е необходимо за извършване на дългосрочни инвестиции в нови реактори, писа тогава Ройтерс.

За поне шест нови реактора говори в началото на тази година и представител на EDF.

Във Франция се съчетават ядрената енергетика с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Това каза Антоан Гуелфи, директор експортни услуги на EDF, Международни нови ядрени проекти, по време на Третата международна ядрена конференция, която се проведе в София в края на януари т.г. Той посочи, че ядрената енергетика покрива 90 процента от производството на електроенергия, което е свързано с нисковъглеродни емисии. По думите му това показва колко е важно участието на ядрената енергетика в енергийния микс. Заедно с атомната енергия и възобновяемите енергийни източници, Франция може да постигне целите за декарбонизация, каза Антоан Гуелфи, цитиран от БТА на 26 януари. Във Франция има силно навлизане на ВЕИ източниците, добави той.

Френската компания има много амбициозна програма, която предполага да се изградят поне 6 реактора, които да бъдат от европейския модел на лека вода във вариант "И Пи Ар 2" (IPR2), така че те да могат да бъдат включени във веригата на доставки на електроенергия. "В края на тази година вече започваме да действаме", коментира тогава Антоан Гуелфи.

От една страна електрическата компания има намерение да създава големи реактори, които ще бъдат сред водещите в енергийния сектор, защото ще доставят повече базова електроенергия, допълни Гуелфи. Той обаче отчете, че френската компания обръща внимание и на реактори със среден размер от типа "И Пи Ар 1200", докато големите са 1650 мегавата. Компанията няма да пропусне и развитието на малките модулни реактори, които са 340 мегавата.

"Това са предлаганите от нас решения, като малките модулни реактори ще бъдат насочени към нисковъглеродно използване - ще създават водород, топлина за отоплителните централи, както и ще са за обезсоляване на вода", заяви Антоан Гуелфи на форума в София.