Франция за първи път ще определи квоти за броя на имигрантите работници, идващи от държави извън ЕС, съобщи днес министърката на труда Мюриел Пенико, цитирана от Ройтерс.

За такава мярка отдавна настояваха десните партии в страната.

Пред телевизия Бе Еф Ем (BFM) тя уточни, че квотите ще бъдат определени идното лято, като правителството ще изготви списък на професиите, които ще бъдат обхванати от квотите.

Френският премиер Едуар Филип каза миналия месец, че не е против въвеждането на квоти за мигранти. Мярката е част от усилията на правителството да отговори на притесненията на гласоподавателите, свързани с имиграцията, от които се възползват крайнодесните политически партии.

Правителството "върви по опънато въже", тъй като е под натиск и от привържениците си, противопоставящи се на действия, които според тях отговарят на исканията на крайнодесните.

Нашият приоритет е да помогнем на французите да се върнат на пазара на труда. След това е да приемем бежанците и да им дадем възможност да си намерят работа, каза Пенико.

Ако все още има нужда, в полза на страната и компаниите, ще вкараме хората, от които се нуждаем, в зависимост от тяхната професия и квалификация, допълни тя.