Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова днес Европейския парламент да подкрепи търговското споразумение с Великобритания. Евродепутатите ще обсъдят споразумението в продължение на четири часа и ще гласуват резолюция по него тази вечер, предаде БТА.

С днешното гласуване се разгръща нова страница. Само историята ще даде оценка на пътя, по който поемаме, няма да бъде лесно, заяви Фон дер Лайен.

По думите на председателя на ЕК одобряването на споразумението е важно, за да се избегнат едностранните действия. Тя съобщи, че ЕК ще предложи всички европейски решения, свързани с изпълнението на споразумението, да бъдат съгласувани с Европейския парламент.

Споразумението защитава интересите и правата на гражданите на ЕС, единния пазар, съдържа възможности за уреждане на спорове и за предприемане на едностранни мерки при необходимост. Няма да се поколебаем да вземем едностранни мерки, ако се наложи, категорична е Урсула фон дер Лайен.

В същото време евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев предупреди, че споразумението съдържа дискриминационни "капани" за работниците от България и някои други страни.

Българският евродепутат е сред вносителите на промяна в текста на резолюцията (която ЕП ще гласува тази вечер), с която се призовава за осъждане на дискриминационното отношение към гражданите на България, Естония, Литва, Румъния и Словения. Причината е, че за тях не се предвижда същият режим за таксуване на работните визи за Великобритания, какъвто ще ползват гражданите на останалите 22 държави-членки на ЕС.

Радев смята, че един от ключовите въпроси в споразумението е мобилността.

По думите му, Лондон ще прилага различни такси за издаване на работни визи, което ще се отрази главно върху сезонните и здравните работници. За гражданите на петте държави от Централна и Източна Европа, в това число и българите, е предвидено увеличение на цената, така че тя ще достигне до 244 британски лири, казва Радев, цитиран в съобщение на ГЕРБ.

Според статистиката обаче през 2019 г. около 98% от земеделските работници на Острова са именно мигранти от ЕС, предимно от България и Румъния.

"Таксите, които предвижда Великобритания за работните визи на петте държави-членки, сред които и България, е неприемлива и непосилна за повечето сезонни работници. Поради това се надявам внесеното изменение да бъде прието и да не се допускат подобни дискриминационни практики", допълни Радев.

Търговското споразумение между ЕС и Великобритания влезе в сила от началото на годината на предварителна основа. След днешното гласуване в ЕП се предвижда процесът по одобрение от европейска страна да завърши.