Ако погледнем колко фирми от финансовия сектор са се изнесли от Лондон към страни от ЕС след Брекзит, ирландската столица Дъблин изглежда е спечелила в най-голяма степен. Общо 135 компании са се установили именно там, показва актуално изследване на мозъчния тръст New Financial.

Париж и Люксембург са предпочетени пред Франкфурт

На второ място след Дъблин се нарежда Париж. Във френската столица са се установили 102 британски финансови компании, а други 95 - в Люксембург. Едва 63 фирми от бранша са заложили на Франкфурт, сред които са Nomura, UBS, Standard Chartered и части от няколко по-големи американски банки.

Над 400 финансови компании - банки, застрахователни компании, фирми, управляващи финансови активи и доставчици на други финансови услуги - са се изнесли от Лондон след Брекзит, посочват от New Financial. Според авторите на изследването, действителният брой на преместилите се фирми може да е и по-висок, а в бъдеще се очаква и още британски финансови институции да се изтеглят от Лондон. "Още се намираме в края на началото на Брекзит", се казва в документа.

От него става ясно и, че банки, застрахователни компании и фондове са изнесли от Великобритания в държавите от континентална Европа активи в размер на 900 милиарда паунда или над един трилион евро. "Това са около десет процента от цялата британска банкова система", пишат авторите на изследването.

Що се отнася до броя на новооткритите работни места във връзка с преместването, водещ отново е Париж. Според най-песимистичната оценка, до момента 7400 работни места са се изнесли от Лондон към страни от ЕС, като се очаква броят им да нараства.

Франкфурт ще спечели в дългосрочен план

Франкфурт на Майн обаче ще е най-големият печеливш от изнасянето на финансовите фирми и организации от Лондон, ако на процеса се погледне от друга перспектива - прехвърлянето на финансови активи. Предишни изследвания по същата тема даваха по-голяма тежест на финансовия център Франкфурт. Така например според банка Helaba, Франкфурт ще е най-големият печеливш от Брекзит. От финансовата институция очакват до края на 2022-а година във финансовия сектор в града на Майн да бъдат създадени нови 1500 работни места. Общо техният брой може да достигне 3500, уточняват от банката. Още по-оптимистична е прогнозата на Хубертус Фет от инициативата "Standort Frankfurt Main Finance", според която в дългосрочна перспектива Брекзит ще разкрие до 10 хиляди нови работни места във Франкфурт.

По данни на BaFin - финансовия надзорен орган в Германия, до този момент са издадени близо 60 лиценза на финансови институции и застрахователни компании, които са преместили седалищата си от Лондон във Франкфурт. "Това е повече, отколкото мнозина са очаквали", казва по този повод Фет. Сред избралите германската финансова столица за свое ново седалище са големите американски банки "Джей Пи Морган" и "Морган Стенли", британската Standard Chartered и японският финансов гигант Mizuho.

При първата вълна от Лондон са се изнесли най-вече търговци и банкови експерти по продажбите. През втората се очаква да ги последват инвестиционни банкери. Заради сравнително достъпните си наеми и зеленината в близост до града, Франкфурт на Майн е смятан за по-атрактивно място от Париж или Люксембург.

Текстът е публикуван в DW